Брюксел: Замразете заплатите. Преглед на националния печат

Брюксел препоръча замразяване на заплатите, тръби „Дневник"
България да замрази ръста на заплатите в бюджетния сектор, препоръча в сряда Европейската комисия. Препоръката дойде ден след сигнала на синдикатите, че правителството в София замисля подобен ход и 24 часа преди правителството да приеме постановление, което съдържа стъпки в тази насока.
Според Брюксел замразяването на бюджетните заплати ще има ефект и в частния сектор, а целта е да се увеличи конкурентноспособността. В документа се отбелязва още, че планираното увеличение на пенсиите от април и юли т.г. ще доведе до увеличаване на публичните разходи и при спад на приходите ще се стигне до бюджетен дефицит, което ще задълбочи кризата.
Препоръките са част от обновената оценка на Еврокомисията за конвергентната програма на страната, която включва бюджета за 2009 г., антикризисните мерки и макропараметрите за 2010 и 2011 г. Еврокомисията иска още София да оптимизира публичните разходи и да форсира усилията си за намаляване на големия дефицит по текущата сметка. Третата препоръка е България да продължи със стабилната фискална политика и да удържа разходите, за да ограничи външните дисбаланси и да противодейства при възможен недостиг на приходи.
През последните два дни Брюксел даде оценката си за 17 от 27-те икономики в съюза. Препоръка за замразяване на заплатите е отправена и към Естония, а от Латвия се иска директно да ги намали, каквито мерки правителството в Рига вече предприема. И двете държави са във валутен борд, както и България.
В същото време сегашната финансова стабилност на страната е оценена, затова тя е поставена в група от държави с много по-добри икономически показатели като скандинавските например, обясни за "Дневник" еврокомисарят за валутния съюз Хоакин Алмуня. По думите му София трябва да продължи да поддържа голям бюджетен излишък от 3%. Той посочи голямата зависимост на страната от чуждите инвеститори, които сега са по-слабо активни.
В сряда здравният министър Евгени Желев потвърди опасенията на синдикатите. През тази година има сериозна опасност възнагражденията в лечебните заведения, финансирани от бюджета, да останат същите, заяви той. Министърът на труда Емилия Масларова също каза, че се върви към замразяване на заплатите във ведомствата. И зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев допусна държавните заплати да останат на нивото си от миналата година, ако няма възможност за тяхното повишение, като отрече да е обсъждано понижение на заплатите.
От финансовото министерство съобщиха, че в подготвеното от Пламен Орешарски постановление предвидените в бюджет 2009 разходи за заплати се орязват с 5%. Горните и долни граници на възнагражденията остават непроменени спрямо нивата им от бюджет 2008 и така нормативно се запазва възможност за ръст на възнагражденията, които са между тях, но само при достатъчно приходи. Пред "Дневник" финансовият министър Пламен Орешарски коментира, че окончателното решение ще се вземе през май. Дава се възможност на първостепенните разпоредители с бюджетни средства сами да определят размера на възнагражденията и да ги увеличават, ако съкратят хора.
Според КТ "Подкрепа" с приемането на постановлението средствата за заплати ще намалеят спрямо определените в Закона за държавния бюджет, като в някои организации разликата ще достигне 20-30 на сто. Това ще засегне около 440 хил. работещи в държавната и общинската администрация, образованието и здравеопазването. Ограничаването на доходите ще свие потреблението и ще намали постъпленията от данъци и осигуровки.
В доклада към документа на финансовия министър Пламен Орешарски е записано, че ще се стараят да запазят досегашните доходи, каза Мика Зайкова от "Подкрепа" и обвини премиерът, че в плана му за развитието на страната в условия на криза няма и един ред за подоходната политика. В отговор Станишев заяви, че през миналата година възнагражденията в бюджетната сфера са нараснали с 30 %.
От профсъюзите се опасяват и че примерът на държавата ще бъде последван и от реалния сектор. По-рано през деня председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Иво Прокопиев, съиздател на в."Дневник" коментира, че частният сектор вече е притиснат до стената от кризата и предприема далеч по-болезнени решения от това да замразява заплати. Основният приоритет остава запазването на валутния борд и икономиката няма как да се приспособи към кризисните условия освен чрез "болезнено намаляване на икономическата активност и увеличаване на безработицата, през пазара на труда. Това са механизмите, това е неизбежното", каза Прокопиев пред БНТ. Той оцени замразяването на заплатите е едното възможно политическо решение. Другото е намаляване на броя на администрацията и запазване на някакъв ръст в заплатите.
В оповестената в сряда оценка на Европейската комисия се казва още, че въпреки големия бюджетен излишък, инфлацията и високия дефицит по текущата сметка са попречили на българското правителство да приеме фискален план за стимулиране на икономиката. Брюксел прогнозира, че заради глобалната икономическа криза ръстът на българския БВП ще намалее рязко и това ще натисне надолу приходите от данъците. Основното предивикателство пред страната е да се бори с дисбалансите чрез поддържане на строги фискална политика и политика на доходите, се казва още в оценката. В София управителят на БНБ Иван Искров също предупреди правителството да не прекалява с интервенциите заради кризата заради опасността от трупане на дефицити. Правителството не трябва да прехвърля цената за настоящите политики върху следващите поколения, каза Искров, според когото българската икономика сама ще се приспособи към новите условия, стига да имаме финансова стабилност и дисциплина.

Препоръките на Европейската комисия
- Да продължи да поддържа стабилна фискална позиция, като удържа ръста на разходите, за да ограничи външните дисбаланси и да се противопостави на възможен недостиг на приходи.
- Да се замрази ръстът на заплатите в бюджетния сектор, за да се постигне осредняване на заплатите и да се увеличи конкурентоспособността.
- Да се засили ефективността на публичните разходи чрез пълно изпълнение на програмното бюджетиране, засилен административен капацитет и реформиране на трудовия и продуктовия пазар, образованието и здравеопазването, за да се увеличи продуктивността и да се намали външният дефицит.

Отговорът на правителството
- Запазва без промяна данъчните ставки и почти без промяна осигурителната тежест и ограничава бюджетните разходи до 90% от планираното.
- Оставя си възможност да не повишава бюджетните заплати, ако спадът на приходите е по-сериозен от очаквания.
- Програмното бюджетиране е въведено частично. В здравеопазването се увеличава финансирането без ясна политика за реформи. Акцент за образованието е създаване на фонд "Научни изследвания и иновации" с ресурс до 120 млн. лв. Не се предвиждат мерки за по-голяма гъвкавост на пазара на труда. Тези в Националния план за заетостта са насочени към омекотяване на очакваната безработица.

Село скочи срещу сметките за ток, разкрива „Труд"
Крайдунавското село Долни Цибър, Монтанско, се вдигна на протест срещу енергоразпределителното дружество "ЧЕЗ България" и тримесечното отчитане на тока.
"Инкасатори в селото не стъпват. Плащаме по два месеца някакви измислени суми, а на третия ни стоварват огромни сметки", жалват се местните жители. Те сформирали инициативен комитет начело с местния ходжа Хаджи Дауд. След това поканили представители на енергокомпанията и местната власт на разговор за проблемите, но от ЧЕЗ не дошъл никой.
В Долни Цибър живеят 1700 души. Бедните са много, но всички си плащат тока. Искаме обаче да са ни ясни правилата, заяви кметът Камен Димитров.
Жителите на Долни Цибър и кметовете на всичките 7 села в община Вълчедръм са съставили и изпратили в ЧЕЗ протокол с няколко искания. Първото е до края на февруари да се проведе среща в селото с компетентни представители на енергодружеството за обсъждане на проблемите.
Второто - компанията да премине към ежемесечно отчитане и плащане на тока и за сметка на ЧЕЗ да се извърши проверка на електромерите, тъй като много хора се оплакват от завишени сметки. Ако от ЧЕЗ не се отзоват, ще блокираме пътя Видин-Лом-Козлодуй, заканиха се местните хора.
Вчера Разград пък осъмна с плакати срещу немската Е.ОН, собственик на електроразпределителните дружества в Североизточна България. От тях става ясно, че новите павилиони на кооперативния пазар не могат да бъдат пуснати в експлоатация, тъй като eнергото не е изпълнило договор за свързването им към мрежата.
От високи сметки за ток през януари се оплакаха вчера и клиенти наавстрийската ЕВН, която притежава енергодружествата в Югозападна България. Кочо Митев и Георги Атанасов от "Столипиново" се възмущаваха, че сметките им за ток са скочили двойно и ударили 500 лева. Двамата са подали жалби и очакват проверка от екип на дружеството.
"Около 75% от клиентите са със завишени сметки заради рязкото застудяване през януари. По-дълъг е и отчетният период, който е от началото на коледните празници", поясниха от пресцентъра на ЕВН.T

Нещо за крадене в София - има 4 схеми, уточнява „24 часа"
30 000 квадратни метра от най-апетитните зелени терени в София са били откраднати по 3 различни схеми от имотната мафия. Те се оценяват на 20 млн. лв.
Още 11 декара градинки в Бояна са били присвоени по четвърти начин. Всички схеми са по модел, станал вече популярен като "Драшков-брат" - измама с окрупняване на имота, кражба с подмяна на документи в архива, присвояване след кражба на фирма и незаконно придобити терени с обстоятелствена проверка.
За откраднатите златни земи по 10 случая, гръмнали през м.г., Икономическа полиция на Шесто РПУ вече е събрала доказателства и е изпратила материалите в прокуратурата.

Бомба в курника на Пилето, пише „Монитор"
Мощна бомба унищожи едно от лъскавите заведения в центъра на София.

Клуб "Неро" на бул. "Витоша", собственост на сочения за крупен контрабандист Николай Методиев - Пилето, беше изтърбушен във вторник през нощта от взрив с най-малко 400 грама тротилов еквивалент. Ударната вълна помете още сладкарница "Лучано", намираща се на другата страна на булеварда, и остави блокове и магазини без прозорци.
Стъкла се посипаха върху главите на невинни граждани час след полунощ. Две парчета от прозорец са паднали върху леглото на 20-годишна кубинка, която живее на втория етаж в съседния до "Неро" блок. Момичето било заспало, но за щастие стъклата не го нарязали, защото било завито с няколко одеяла.
Във вторник барът затварял по-рано, защото нямало много клиенти. Малко след полунощ персоналът си тръгнал и останал един охранител, разказаха пред "Монитор" запознати. Той не е пострадал, защото се намирал в задната част на заведението.
Според свидетелски показания около 1 часа мъж между 25-30 години притичал и оставил пред входната врата на бара найлонова чанта. Няколко минути по-късно центърът на столицата бил разтърсен от взрива. Бомбата била чута в притихналата вече София чак в кв. "Младост", който е на около 10 километра. От ударната вълна завесите на заведението бяха изхвърчали по средата на булевард "Витоша".
Истински ужас преживели хората от кооперацията, в която се намира "Неро". Клубът е на приземния етаж, а над него в новата сграда се намират офиси на фирми. По време на инцидента част от служителите застъпили нощта смяна.
"Работех на компютъра и си бях взел една бира. Тъкмо щях да отпия, когато всичко се разтресе. Стъкла паднаха върху бюрото ми, бирата ми се изля. Първоначално помислих, че е земетресение, но после осмислих, че се чу и гръм", разказа половин час след взрива младеж, който работи в сградата. Той, както и останалите служители бързо изскочили навън.
"Не ни пуснаха после да си вземем нещата, защото полицията отцепи всичко. Трябваше да чакаме час, за да влезем само за 5 минути в офиса", оплака се младежът.
Полицаите коментираха, че взривът е бил доста мощен, тъй като в земята пред входа има издълбана дупка с размери около 50 сантиметра. Няколко минути след ченгетата на мястото пристигна и стопанинът на клуба. Пилето спря с черен поръчков "Мерцедес" с регистрационен номер СА 4488 НА. През по-голяма част от времето Методиев не слезе от колата и угрижено гледаше от вътре огледа на експертите. При него се качи служител от СДВР, който го разпита за около 15 минути. Пред ченгетата Пилето не посочил евентуален поръчител.
По време на втория оглед, който бе направен вчера, традиционната усмивка отново се появи на лицето на Методиев. Мобилният телефон на бизнесмена не спираше да звъни през целия ден, а той на почти всички обясняваше, че нещата ще се оправят и до няколко дни заведението ще бъде ремонтирано.

По-притеснени от Методиев бяха жителите на квартала.

"На него ще му ремонтират клуба до 3 дни. Ето вижте, вече пристигна фирмата, която ще му смени дограмата. В нашия блок има пенсионери, чиито пенсии едва ли ще стигнат за всички стъкла", жалваха се комшиите от съседния блок. Прозорците им от първия до седмия етаж вчера липсваха. Хората разказаха, че в четвъртък и петък "Неро" работи до сутринта и е пълно с ВИП клиенти.
"Понякога спират с джипове и лимузини. Част от посетителите си имат охрана. Едри момчето слизат първо от колите, гледат нагоре терасите и около входа, преди да слязат шефовете им от возилата", разказа таксиджия пред "Монитор".
Заведението е било като офис на Методиев. През деня той правел срещите си в него. Хора от квартала коментираха, че цялата сграда, в която е "Неро", е строена с пари на Пилето. По документи обаче той няма нищо общо с нея. Същото се отнася и за заведението, с което той парадира. Преди години, когато бе разследван за контрабанда, той прехвърли всичко на свои роднини и познати.
Клуб "Неро" е собственост на фирмата "Г.А.Н.Т. и Ко", която принадлежи на анонимката "Фуего" ООД-САЩ, твърдят запознати. Преди време неин управител е била адвокатката Таня Иванова, която беше дългогодишната приятелка на Методиев. След раздялата им е направена пререгистрация, при която шеф на фирмата става Стояна Димитрова Николова-майка на Пилето.
През 2000 г. Стояна е била собственичка на фирмата "Ем Джи Ес" ЕООД, занимаваща се с товарен автомобилен транспорт. През 2002 г. я прехвърля на Пилето, а през 2003 г. след засечен контрабанден канал, в който фирмата развива активно участие, той се освобождава от нея и прехвърля управлението и собствеността на лицето Марин Нику.
.
Версиите - от дългове до дрога
Няколко версии плъзнаха веднага след взрива на клуб "Неро". Сред традиционните са неуредени финансови отношения. Друга свърза името на Методиев със заловените в края на миналата година тирове с хероин в Бургас. Според публикации в пресата Пилето имал връзка с хероина чрез спедицията. Бомбата го подсещала, че той или негов близък от сирийски произход имат да връщат пари за провалените пратки. Източник от агенция "Митници" пък допусна, че Пилето може би е забравил да се отчита на издирван наркобос, който в момента е в чужбина. Твърди се също, че Методиев е бил сътрудник в отдел "Стокова контрабанда" на бившата ГДБОП. След първите му арести ченгетата, които го заключват, по-късно го вербуват. Методиев обаче категорично отрече всички тези твърдения, като каза, че няма никаква връзка с подобни лица и че взривът може би има за цел да опетни имиджа му.
.
КОЙ Е ТОЙ
Николай Методиев е роден през 1968 г. в Червен бряг. Започва с чейндж на "Магурата". Прякорът си получава през 1998 г. след засечена афера с пилешки бутчета, когато двамата с брат му Ивайло са задържани. Според публикации в пресата по това време двамата са работели за Поли Пантев. В митниците пък процъфтявали фиктивните износи и реекспорта.
В средата на 2003 г. след анонимен сигнал в СДВР ченгетата хващат пет камиона на Пилето с китайски стоки, декларирани като изолационни материали. Когато камионите са разпечатани, вместо с китайски стоки те били пълни със строителни и изолационни материали. След извършена проверка двамата полицаи, охранявали тировете, признават, че хора на Пилето сменили стоката и напълнили камионите с редовно декларирани материали. Били заплашени, че ако проговорят, ще си имат проблеми.
В края на декември 2002 година две бомби избухват през няколко минути - една пред дома му в софийския кв. "Симеоново" и една пред магазина на приятелката му на бул. "Витоша".
През 2006 г. Методиев отново е арестуван по обвинения за контрабанда на китайско карго на стойност над 3,5 млн. долара. По-късно той за пореден път е освободен под парична гаранция, а делата се отлагат заради заетост или неявяване на адвокатите му и заради заболяване на съдията. През април миналата година Софийският градски съд обяви Николай Методиев-Пилето за невинен по обвинението в контрабанда на китайски стоки в особено големи размери. В момента на името на Методиев има 5 фирми. Една от тях се занимава с лозарство, другите с търговия и посредничество.
Троен съюз срещу кризата, пише „Стандарт"
Троен съюз ще бори кризата. Бизнесът, БНБ и държавата си подадоха ръка за спасяване на икономиката.
"Ще отстояваме запазване на всяко работно място", обеща премиерът Сергей Станишев. Той представи мащабен държавен план срещу срива на икономиката по време на форум с участието на президента Георги Първанов, бизнеса, банкери и кметове.
190 млн. лв. за разкриването на 50 000 нови работни места заделя държавата. Тя ще вложи и 5,6 млрд. лв. в различни проекти, обясни премиерът. Още 5 милиарда, но специално за сигурността на банките, поиска шефът на Стопанската камара Божидар Данев. Тя препоръча замразяване не на заплатите, а на премиите.
Каквото и да се случи, няма да експериментираме, ще запазим валутния борд, гарантира управителят на БНБ Иван Искров.

Правителството планира:50 000 нови работни места, хвали се „Дума"
По Националния план по заетостта 190 млн. лв. са планирани за нови близо 50 000 работни места. Предвиждат се нови 16 400 работни места по програми, насочени към младите родители и хората в неравностойно положение. Това обяви вчера премиерът Сергей Станишев, който представи мерките на правителството за икономическа стабилност в условията на глобална финансова криза по време на икономическия форум "Развитието на България в условията на глобалната финансова и икономическа криза". Увеличаване с 5,6 млрд. лв. на капиталовите разходи в отделните икономически сектори и допълнителна инвестиционна програма в размер на 700 млн. лв. са сред мерките на правителството за стабилизиране на икономиката през 2009 г.
Правителството има разработени сценарии не само за нормални действия при икономическа криза, но и за по-лошо развитие и те могат да бъдат задействани във всеки момент. "Няма да се поколебаем да направим всичко, което е необходимо за стабилността на банковата система и за предпазване на влоговете и депозитите на хората", каза премиерът Станишев.
Запазването на финансовата стабилност остава водещ приоритет в антикризисната политика на правителството. Без този фактор не може да се провежда нито икономическа, нито социална политика, заяви Станишев. Според премиера първите признаци на кризата у нас вече се проявяват и това са свиване на актива, липса на пазари, ограничаване на кредитите, намаление на потреблението, породено от това, че в среда на неизвестност хората ограничават своите разходи. Това, разбира се, ни тревожи.
Според него повечето от мерките в антикризисния план на правителството вече дават своя резултат. Той даде пример с предоставянето на финансов ресурс от 500 млн. лв. на Българската банка за развитие за стимулирането на търговските банки, които от своя страна да кредитират малките и средните предприятия. Според него се очаква сериозно намаляване на преките чужди инвестиции, а рискът от безработица става все по-голям. Няма как кризата да ни подмине, коментира премиерът. Амбициите на правителството е валутният борд да се запази до влизане в еврозоната, бе категоричен министър-председателят. Той каза още, че не се предвижда увеличаване, а дори се очаква намаляване на данъчната тежест.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини