Епидемия от СПИН заплашва България

"Поведението на българина е безотговорно и ние може би сме на прага на епидемия от ХИВ/СПИН, за каквато се заговори в Украйна и Молдова преди една-две години", каза д-р Стефан Панайотов.

"Наистина, носителите на вируса и броят на болните е под епидемичното ниво. Но ако кажем, че за два месеца примерно са открити десет нови случая и те имат по два-три контакта, заболяването може да се разпространи много бързо, защото никой в България не може да каже как се държат серопозитивните", обясни още докторът, информира агенция Фокус.

Освен общопрактикуващ лекар, той е и председател на фондация "Здравето на ромите", която работи по компонент 5 - "Превенция на ХИВ/СПИН сред ромската общност".

Почти всеки месец фондацията организира мобилни кабинети в двата ромски квартала в Сливен, където хората могат да се изследват за вируса.

"От знанието и разбирането за необходимост от изследване до поведенческата реакция има много време. Всички знаем, че е хубаво да ходим на профилактични прегледи, но го правят едва от 13 до 30 % от хората. Пред нашите мобилни кабинети в ромските квартали има и някои психически спирачки, защото анонимността не е така гарантирана и човек може да стане обект на подигравки по отношение на сексуалните си контакти", обясни Стефан Панайотов.

Въпреки това, в мобилните кабинети идват по около 18-20 души, основно хора, които преценяват, че са имали рискови контакти.

"Но понеже има "прозоречен" период, за да бъде сигурно изследването, то следва да се прави три поредни месеца", обясни специалистът. Той подчерта и необходимостта от психологическа подкрепа за новооткритите случаи на носители на ХИВ.

"В Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве, където има кабинет за безплатно изследване за вируса, няма психолог, макар че отдавна има отправено искане за отпускане на щат", информира, от своя страна, директорът на инспекцията д-р Виолета Узунова.
Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини