Южноевропейски лидери обсъждат шока от Брекзита

Втората среща на върха на страните от Южна Европа, членуващи в ЕС, ще разисква Брекзита, растежа и мигрантите.

Четири месеца след призива за подкрепа на растежа, отправен в Атина, лидерите на седем страни от южната част на Европейския съюз, сред които френският президент Франсоа Оланд и премиерът на Гърция Алексис Ципрас, се събират днес в Лисабон, за да съгласуват вижданията си преди предстоящите срещи на върха на ЕС, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Мини срещата на високо равнище в португалската столица се свиква в особено тежък момент - възход на популизма в Европа в очакване на изхода от ключови избори в Холандия, Франция, а после и в Германия, шок от Брекзита и идването на власт на Доналд Тръмп в САЩ.

Макар първият такъв форум в Атина да предизвика недоволство у привържениците на бюджетната дисциплина сред германската десница, Португалия, Франция, Италия, Испания, Гърция, Кипър и Малта твърдят, че не възнамеряват да разцепят Европа, създавайки фронт на страните от Юга.

"Това не е затворен клуб, а принос към целия Евросъюз, който се опитва да определи приоритетите си, за да даде нов тласък на европейския проект след Брекзита", каза за АФП португалски правителствен източник.

Целта е съгласуване на позициите преди европейските срещи на върха на 3 февруари в Малта, когато ще се разисква бъдещето на съюза без Великобритания, и на 25 март в италианската столица за отбелязване на 60-годишнината на Римския договор, с който беше основана Европейската икономическа общност - предшественик на днешния ЕС.

Втората Европейска средиземноморска конференция ще се фокусира върху проблемите за сигурността и отбраната, миграционната криза и контрола на границите, както и задълбочаването на икономическия и валутен съюз, смятан за незавършен. 

"Пред надигането на национализма, протекционизма, популизма и ксенофобията, ЕС се нуждае от нов положителен цикъл на растеж и съгласуваност", заяви тази седмица домакинът на форума, португалският премиер социалист Антонио Коща.

Конференцията ще дискутира също създаването на Европейски валутен фонд, навлизането на плана "Юнкер" за насърчаване на инвестициите и прилагането на "положителна дискриминация" в полза на страните, засегнати най-тежко от кризата, като Португалия и Гърция.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини