Украйна стопира пускането на природния газ

Украйна не подписа протокола за създаване на многостранна комисия за мониторинг на транзита на газ през територията на републиката, предложена от Русия, заради позицията на президента на Украйна Виктор Юшченко.
Това съобщи говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов, цитиран от РИА Новости.

Слушаме изявленията на украинската страна, но протокола за създаване на многостранна комисия за мониторинг на транзита на газ през територията на Украйна така и не е подписан, а това означава, че очевидно на доставката на газ за пореден път пречи решението или липсата на решение от страна на президента на Украйна", заяви той.

Говорителят на Газпром заявява, че комисията трябва да включва представители на министерството на енергетиката на Русия, министерството на горивата и енергетиката на Украйна, представители на Еврокомисията и производители, купувачи и превозвачи на газ, както и независими експерти.

Украйна ще подпише документа при условие, че в нея са паритетно представени руски и украински експерти, заяви Тимошенко, цитирана от Итар Тасс.

Припомняме, по-рано бе съобщено, че европейските наблюдатели са пристигнали в Киев за осъществяване на мониторинга.

В петък Юлия Тимошенко съобщи след срещата си с Мирек Тополанек, че Украйна е готова да подпише протокола, предложен от Русия.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини