Банка мята лични данни на боклука

Столичанин видя копие от личната си карта в кошче за боклук в банката, на която е клиент.

Само благодарение на бързата му реакция - той заснел веднага ситуацията с мобилния си телефон, финансовата институция е наказана, а нейни представители обещават повече да не постъпват така, съобщава вестник "Труд".

Този въпрос повдига отново проблема защитени ли са личните ни данни в банките, които ксерокопират документите ни, когато им падне, и не ни съобщават какво правят с тях впоследствие.

Ивайло Аспарухов посетил клон на банката, за да провери колко пари има по разплащателната си сметка.

Тъй като по нея нямало движение повече от година, тя била замразена.

За да я "размрази", Аспарухов подал молба, но непонятно защо не само му поискали личната карта, за да го идентифицират, но му ксерокопирали документа и го накарали да напише "вярно с оригинала" и да се подпише върху копието.

"Помолиха ме да изчакам няколко минути. Случайно погледнах към копирната машина и кошчето до нея, преливащо от хартия, а най-отгоре имаше лист с копие на лицевата страна на лична карта. Извадих мобилния си телефон и направих снимка, като реших да я пратя на ръководството на банката и да им направя забележка.

Приближавайки се по-близо обаче, установих, че копието беше на собствената ми лична карта. В следващите три минути поне още три лични данни сполетяха съдбата на моите, като това се правеше от различни служители", пише Ивайло Аспарухов в жалбата си до Комисията за защита на личните данни (КЗЛД)".

В анализа на снимките чиновниците от КЗЛД констатират, че ако изхвърлянето на ксерокопието представлява унищожаване на лични данни, то администраторът (банката) трябва да го направи по начин, при който да предотврати попадането на информацията у трети лица.

КЗЛД разглежда жалбата в открито заседание и решава да наложи административно наказание на банката. От финансовата институция твърдят в писмо до комисията и Ивайло Аспарухов, че изхвърлените в кошчето за боклук копия на лични карти периодично се унищожават със специална машина.

Но тъй като тя заемала място, а и вдигала много шум, била разположена на по-долен етаж в сградата.

Банката обаче съобщава, че след жалбата машината за унищожаване на хартия е монтирана до ксерокса и всички ненужни документи отиват директно в нея.

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини