Трима с мерцедес се убиха в рейс. Преглед на националния печат

ДПС: Не преяждаме с власт, пише днес "Труд". Мит е, че ДПС преяжда с власт. Това заяви вчера зам.-шефът на движението Лютви Местан в Момчилград. Той бе на възпоменателен митинг по повод 24-тата годишнина от насилствената смяна на имената на българските турци по време на т. нар. възродителен процес.
Местан обясни, че относителната тежест на ДПС във властта била най-малка, защото движението имало 34 депутати и трима министри, докато БСП имала девет министри и премиер при 80 депутати, НДСВ пък излъчило петима министри, а имало 53-ма избраници. Ораторите на митинга разкритикуваха столичния кмет Бойко Борисов за негово изказване по възродителния процес, без да споменат името му.
На 31 октомври т. г. лидерът на ГЕРБ заяви, че не целите, а методите на възродителния процес са порочни. Борисов каза, че "един път завинаги трябва да се знае, че в България има български граждани, в Турция са турски. Който както иска да се чувства - ако е турчин, да си отиде в Турция". "Толерантност ли е да кажеш, че си съгласен с целите на възродителния процес, но не с методите? Че ако утре дойдеш на власт, ще осъществиш целите, с които си съгласен, но с по-меки методи!", реторично попита Местан на площада в Момчилград. "Един от фундаментите на българската демокрация е осъждането на възродителния процес. Който не покрива този критерий, няма право на претенция за власт", отсече зам.-председателят на ДПС. Според него "лидерът на основната опозиционна партия дискредитира българския политически модел."
"24 часа":Вадят "възродители" от архива на ЦК на БКП. 800 страници от архива на ЦК на БКП, които показват как се ражда идеологията на възродителния процес и как се налага като политика, излизат след Нова година. Това съобщи депутатът от ДПС Ахмед Юсеин на възпоменателен митинг в Момчилград.
Автор на "Строго поверително. Асимилационната кампания срещу турскокото малцинство в България 1984-1989 г." е бившият член на комисията по досиетата Веселин Ангелов. Сборникът съдържа и пълен списък на жертвите.
Зам.-шефът на ДПС Лютви Местан обяви отношението към възродителния процес за критерий за участие в управлението. Щом одобрява целите му, значи ли, че ще ги осъществи, ако дойде на власт, попита той по адрес на Бойко Борисов.
"Труд": Парламентът прие 159 закона през 2008 г. Ако Дядо Коледа влезе в един депутатски дом и попита някой български народен представител дали се е трудил както трябва през годината, нашенецът ще може с гордост да се отчете: Да, гласувахме 159 закона.
Толкова са актовете, приети за цяла година, сочи отчет на парламента, публикуван на сайта на институцията.
За народните избраници годината приключи още на 19 декември, когато работният им ден бе само 28 минути. Служителите от администрацията на парламента обаче работят като всички български граждани и им предстоят още два дена труд - на 29 и на 30 декември.
От всичките приети закони 48 са свързани с европейската интеграция на България, а 42 са ратификация на международни документи, по които родината ни е страна.
През годината са постъпили 315 законопроекта, като 174 от тях са внесени от народни представители, а 141 - от Министерския съвет. Отхвърлените от парламента проекти са 34.
Само през десетата сесия на Народното събрание, от 6 септември до 19 декември, са одобрени 59 закона, от които 20 са свързани с европейското законодателство.
Изцяло нов е например Законът за предотвратяване на конфликт на интереси. Той бе внесен от мнозинството и стана факт, въпреки че преди това неколкократно бе отхвърлян аналогичен проект на синия депутат и бивш премиер (1991-1992) Филип Димитров.
"24 часа": Трима с мерцедес се убиха в рейс. Трима млади мъже загинаха на място в свирепа катастрофа на километър от курорта Боровец вчера следобяд. Те пътували с мерцедес, който опитал да изпревари колона от автомобили, но се ударил челно в кюстендилски автобус. С тях жертвите на пътни катастрофи от началото на 2008 г. стават 1049.
Сблъсъкът станал около 16,30 ч в местността Бистришки мост, съобщи полицията. Леката кола е регистриран в Софийска област, а автобусът е с кюстендилска регистрация.
В колата са пътували четирима души. Трима от тях умират на място, четвъртият е откаран тежко ранен в самоковската болница. Все пак той е бил и съзнание и контактен, каза полицията.
След свирепия удар автобусът, в който нямало пътници, е влачил колата над 50 метра по пътя, но шофьорът му се отървал само с уплаха. И след смрачаването снощи пожарникари още режеха смачкания мерцедес, за да извадят телата на мъртвите.
"24 часа":Пиян шофьор уби момче. Пиян шофьор премаза дете в с. Сатовча. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР в Благоевград.
28-годишният Георги Т. подкарал личния си "Фолксваген голф" около 20,30 ч в петък. Преди това младежът празнувал с приятели в местно заведение. С тях изпил няколко ракии и решил да отиде до друга кръчма.
Карал с бясна скорост и навлязъл в насрещното платно в забранен участък.
Там пък вървяло 12-годишното момче М. Ф. от същото село. Водачът на голфа връхлетял върху него и го изхвърлил на 10-ина метра. От жестокия удар детето получило черепно-мозъчна травма и множество контузии и разкъсвания на вътрешните органи.
На мястото на катастрофата пристигнал лекарски екип, който го откарал веднага в болницата в Гоце Делчев. Лекарите започнали борба, за да спасят живота му, но час по-късно момчето починало.
28-годишният Георги бил задържан от пътните полицаи. При направената проба с дрегер се установило, че е карал с 2,4 промила съдържание на алкохол в кръвта.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини