Преговорите за Кипър са последна възможност, според турския външен министър

Преговорите за Кипър са последна възможност. Те ще бъдат възобновени скоро. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от "Ройтерс".

Той направи това изявление по време на съвместна пресконференция с китайския си колега в Анкара. 

Припомняме, по-рано тази седмица стана ясно, че продължилите 5 дни преговори с посредничеството на ООН за разрешаване на въпроса за Кипър са завършили без пробив.

Но участващите в преговорите обещаха да продължат разговорите, въпреки че перспективите за споразумение тази година се изпаряват. 

Очакваше се по време на разговорите, проведени в швейцарския курорт Мон Пелерин между лидерите на гръцката част и на турската част на Кипър, да се изготви карта за вътрешните граници на бъдеща федерация на острова.

Но преговорите приключиха без публични коментари от страна на президента Никос Анастасиадис и на турския му колега в Кипър Мустафа Акинджи.

В кратко съобщение на ООН се казва, че е "постигнат значителен напредък", без да се конкретизира.

Кипър е разделен от 1974 година, когато турски войници нахлуха на острова в отговор на организиран от Атина преврат за обединение с Гърция.

През 1974 година турските кипърци са били само 18% от населението на острова, но сега контролират повече от 1/3 от територията.

Говорител на правителството на гръцката част на Кипър обяви, че диалогътпродължава и по тази причина е взето решение за отлагане на разговорите с една седмица, като ще бъдат възобновени следващата неделя, 20 ноември, в Женева.

Имаше значителен и бележит напредък, заради това решихме да продължим, добави представителят и поясни, че предварителният план е следващата седмица разговорите да продължат 3 дни.

Кипърският конфликт е един от най-продължителните дипломатически спорове в историята.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини