Етиопец спечели 33-ия Софийски маратон

Гудета Бирату от Етиопия спечели 33-то издание на Софийския маратон. Той измина класическата дистанция от 42.195 км за 2:15.45 часа, което е третото най-добро време в историята на надпреварата.

На второ място, на 11 секунди зад шампиона, завърши друг етиопец - Тефери Балча, а трети, с изоставане от 35 секунди, е Моузес Кибере от Кения.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи лавровия венец на победителя след финала.
При жените титлата е за етиопката Белайнеш Игезу. Тя измина дистанцията за неофициално време 2:39.39 часа. Това е втори спечелен маратон за нея през тази година след триумфа й в Люксембург.

Втора на 31 секунди завърши Агнес Чебет от Кения, а трета е Гелани Сенбете от Етиопия с време 2:43.11 часа.

Италианецът от марокански произход Ахмед Насеф, който единствен имаше шанс да спечели джакпота от веригата маратони "Бягането начин на живот”, завърши 5-ти и не успя да вземе бонуса от 20 000 лв., за който му бе нужна задължителна победа.

В маратона, който се проведе на 9 октомври, участваха над 2 200 състезатели, като 500 от тях бягаха на класическата дистанция от 42 195 км, а заедно с тези, които се пуснаха в масовия старт, броят на участниците бе билзо 3000. Африка бе представена с елитни бегачи от Етиопия, Кения и Мароко.

По думите на министър Кралев тази година е една от най-силните в историята на маратона.
Софийският маратон за пръв път важи и за Балканско първенство, а трасето е лицензирано от Международната федерация по лека атлетика и резултатите от него се зачитат при покриване на норматив за световни първенства.

Заради провеждането на маратона основни пътни артерии в София бяха затворени, предимно в района между Орлов мост и НДК. Това изненада неприятно жителите на града, най-вече защото голяма част от останалите улици са затворени или непроходими по други причини.

Спортното събитие започна в 10 ч. от националния стадион "Васил Левски”, премина през центъра и южните квартали на София и приключи отново пред стадиона.

Източник: http://www.mediapool.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини