Управляващите търсят съд за борбата с корупцията

Спорната идея делата за корупция да бъдат гледани от нов съд - вместо Софийския градски съд това да бъде Специализираният наказателен съд, ще бъде обсъдена от съвета за съдебна реформа днес. Предложенията, заложени в проект за изменение на Наказателно процесуалния кодекс, изготвен от министерството на правосъдието, бяха оповестени в края на август. Целта на промените, според проекта, е ускоряване на наказателното производство.

Най-спорна се оказа идеята именно за смяната на подсъдността на делата за корупция по високите етажи на властта. За подобна промяна няма смислени мотиви. В проекта е записано, че смяната се налага, защото специализирания съд е с по-голяма специализация да решава дела с висока правна и фактическа сложност (създаден през 2010 година по време на първото правителство на ГЕРБ по предложение на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов за разглеждане на делата срещу организирани престъпни групи).

Няколко години по-късно съдът се оказа много слабо натоварен, а реалната ефективност от работата му е по-скоро под въпрос. Предложенията на правосъдното министерство идват в момент, в който не е приключил анализа за натовареността на съда и не са започнали дебатите за смисъла на неговото съществуване.

Напоследък прокуратурата използва възможността да повдига обвинения за организирана престъпна група, за да се заобикаля градския съд и те да бъдат гледани в Специализирания наказателен съд. Същото се случи например по делото КТБ, при което след близо 2-годишно разследване държавното обвинение откри престъпна група и прати случая в специализирания съд.

Ако бъда приети, новите промени налагат шест групи престъпления срещу хора с имунитет - депутати, министри, магистрати и др., които имат корупционен характер, да се разглеждат от спецсъда.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини