Тръгва Коледата безопасна 2

Проверки за опасни храни, алкохол и измами в курортите и градовете започват от следващата седмица от Комисията за защита на потребителите и три медии - "Стандарт", bTV и Дарик радио.
Проверките са в рамките на второто издание на кампанията "Коледата безопасна – внимавай какво купуваш!" и отново са под патронажа на еврокомисар Меглена Кунева. Стартът на кампанията е на 9 декември с подписване на Коледен пакт между производители и вносители на стоки, храни и услуги, браншови организации, Комисията за защита на потребителите и Асоциацията на потребителите, това реши създаденият вчера борд на кампанията, предаде в. "Стандарт".

"Миналогодишната мисия бе ориентирана предимно към безопасните детски играчки. Тя беше много успешна и затова решихме ще я разширим", каза главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. Тази година целта на кампанията е да обясни на хората правата им като потребители не само на стоки, но и на услуги. В дните на голямото празнично пазаруване "Коледата безопасна 2" иска да предпази българите от купуването на опасни или некачествени храни, алкохол, дрехи и др. Тази година имаме амбицията да обърнем особено внимание на измамите в областта на туризма", подчерта г-жа Бозукова.

Най-важно е хората да знаят къде могат да подадат сигнал за некачествени стоки и да видят, че след това има резултат, заяви Ирина Алексиева от bTV. Сигнали потребителите ще могат да се подават както на денонощния телефон на Комисията за защита на потребителите 070011122 на цената на един градски разговор от цялата страна, така и на електронните сайтове на трите медии. До дни трите медии ще обявят и специални имейли за жалби.

Направете плакати, нека всеки собственик на магазин ги сложи на врата си, посъветва Боян Петракиев, шеф на верига "Елемаг". Фирмите, които предлагат некачествени стоки и услуги, трябва да бъдат огласявани, за да се предпазят хората, каза шефът на комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров. Той обеща специална проверка за пиратки на "Илиянци". "Нужно е на всеки туристически офис да има флаери с информация какво клиентите трябва да получат като услуга и сигурност от туроператора", заяви Ирина Найденова, шеф на АБТТА.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини