Плугчиева откри, че чудеса не стават. Преглед на националния печат

Договарянето на парите по ФАР е започнало след спирането им, разкрива „Дневник". Агенцията по програма ФАР в регионалното министерство е започнала да сключва договори по проекти от последния пакет за еврофинансиране малко преди Брюксел да й отнеме акредитацията през лятото, а е удвоила темпото през последните месеци, непосредствено преди окончателно да бъде лишена от правото да работи с европейски средства. Това показа проверка на "Дневник" в регистъра на Агенцията за обществените поръчки. От юли до края на ноември са одобрени проекти за 52 млн. евро, съобщиха от ведомството на министър Асен Гагаузов. Това е станало въпреки предупреждението на говорителя на Еврокомисията Амадеу Алтафай Тардио, че договори, сключени при отнета акредитация, няма да получат европейско финансиране. След окончателното отнемане на акредитацията на агенцията от Брюксел през миналата седмица регионалното министерство е поискало по-голяма част от замразените обекти, основно пътища, да бъдат финансирани със средства от националния бюджет 2009. Заедно с компенсирането на спряното еврофинансиране на десет пътни проекта през лятото по груби сметки общата сума, която ще трябва да се поеме от българските данъкоплатци, възлиза на около 60 млн. евро.
Вчера вицепремиерът Меглена Плугчиева заяви, че до юли са били усвоени едва 5% от евросредствата, предвидени в последния финансов меморандум по програма ФАР. "Това е крайно недопустимо - за две години само 5% и сега през последните месеци форсирахме работата, за да направим чудеса. Не стават чудеса - така е", беше коментарът й пред журналисти. Същевременно тя каза, че не може да отговаря за десетки хора в министерства, агенции, заместник-министри и министри и прати медиите да търсят информация от ресорните министри, "защото обществото трябва да знае цялата истина за всичко, което се прави".
Ресорните зам.-министри на регионалното развитие, отговорни за програма ФАР, обаче не желаят да коментират. Експерти в министерството обаче казаха, че от 29 февруари са в постоянна криза, работели под пара. Те не отрекоха, че има забавяне в процедурите, но се оправдаха с обективни причини, дължащи се на сложните процедури. Факт е обаче, че заради забавянето България се е отказала сама от договарянето на 12 млн. евро за развитието на регионалния туризъм чрез подобряването на ВиК и пътната инфраструктура в десетина общини. Прекратени са процедурите по проекти, които е трябвало да подготвят усвояването на средства от структурните фондове.
Кои проекти, загубили европейско финансиране, ще се изпълняват с пари от бюджета ще се реши от Съвета на тройната коалиция, който се събира в петък. Марина Дикова - зам.-председател на НДСВ, каза, че партията й ще настоява да се финансират само онези, които са целесъобразни и законни. Искаме да видим онази част от проектите, които са контрактувани след 23 юли, когато беше отнета акредитацията на двете агенции по ФАР, каза министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова. С наказателната мярка на Брюксел България загуби 220 млн. евро. Грънчарова посочи, че има проекти, които са свързани с околна среда, публични финанси и правосъдие. "В момента, в който анализираме тези проекти, ще преценим дали си струва усилието от гледна точка на национално финансиране. Затова е този съвет на коалицията, той ще трябва да даде еднозначна информация за това - кои са онези проекти, които в междинния период са получили подкрепа", заяви Грънчарова. Зам.-министърът на финансите Любомир Дацов допълни, че към момента няма информация как е приключило търгуването на проекти между първоначалното и окончателното отнемане на акредитациите.
През лятото кабинетът реши да отпусне 47 млн. лв. за продължаване на строителството по десетте спрени пътни проекта по ФАР. Част от тях вече са приключили, по други се работи, а за два договорите с избраните фирми бяха анулирани и предстоят нови процедури.
 
 
Има опасност от предпазна клауза и за правосъдието, предупреждава „Дума". 78 са мерките, предвидени по график, относно изпълнението на ангажиментите на страната ни по глава "Правосъдие и вътрешен ред". От тях са изпълнени 68%. Това каза вчера министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова по време на брифинг в централата на НДСВ. Тя допълни, че паралелно с това има много друг тип усилия, които трябва да бъдат направени във връзка с предстоящия доклад на Европейската комисия, който се очаква през февруари. Грънчарова подчерта, че съществува опасност от въвеждането на предпазна клауза, ако не бъдат изпълнени всички 78 мерки, които са предвидени по график. Министърът подчерта, че е много важно съдебната система да даде своя принос за оздравявянето на имиджа на страната ни. По думите й нарушенията, освен да се констатират, трябва и да се санкционират. Според Грънчарова, е необходимо да се направи още по отношение укрепване на капацитета на одитното звено към Министерството на финансите. Тя посочи, че трябва да се помисли по въпроса, дали дирекцията за одит по европейските фондове да не бъде издигната до статут на агенция.
 
Доган отрича слух за разкол, пише „Труд". ДПС обмисля да напусне управляващата коалиция и да остави партньорите си във властта БСП и НДСВ сами да довършат мандата. Такъв слух се понесе в парламента във вторник. В движението отдавна обмисляли " спасителен вариант" преди изборите, твърдят източници от политическите централи. Така те щели да се отърват от отговорност за спрените пари по европроектите и за проблемите в земеделското министерство, което ръководят от 8 години. Потърсен за коментар лидерът на ДПС Ахмед Доган заяви пред вестника: "Такъв проблем няма. И през ум не ми е минавало да напускаме коалицията. Ние сме лоялни партньори и ще останем такива до края".
 
Михаил Константинов: По време на криза се гласува повече, заявява в интервю за „Труд". "Това, което искаме да знаем за кандидатите да ни управляват, не са партийни платформи. Тях не ги четат нито на Изток, нито на Запад", заявява в интервю за "Дневен Труд" проф. Михаил Константинов. Според него по-важното е да се знаят хората, които ще провеждат една или друга политика. "ГЕРБ примерно, да кажат поименно кои ще са техните министри. А не, като дойдат на власт, в резултата на диви пазарлъци да ни стоварят кабинет, дошъл от никъде", е мнението на проф. Константинов. Той предрича още, че ако преди изборите СДС и ДСБ не се обединят, завинаги ще си отидат от политиката.
 
Заради Брюксел НДСВ иска по-кратка ваканция за депутатите, пише „Новинар".  Парламентът да съкрати зимната си ваканция, за да приеме важни законопроекти, свързани с изпълнението на мерките по критиките на Европейската комисия. Такова предложение направиха вчера от НДСВ след съвместно заседание на политическия съвет на партията и парламентарната група. На съвета на коалицията в петък жълтите ще предложат вместо от 14 януари, както се планира, депутатите да започнат работа от 5 януари. "Вместо да даваме 220 млн. от бюджета, за да покриваме плащанията по спрените акредитации, нека се напънем и поработим малко", ядосваха се на коалиционните си партньори жълтите.
 
 
 
144 града без общински болници, отбелязва „Монитор". Сто четиридесет и четири малки града ще останат без болници. Общинските лечебни заведения ще бъдат превърнати в социални домове, хосписи и клиники за долекуване, стана ясно вчера. Болниците в общините с население под 40 000 души ще бъдат преструктурирани, съобщи министърът на здравеопазването доц. Евгений Желев. Това ще стане, когато бъде готова и приета Националната здравна карта, добави той. По думите му картата ще бъде приета още в първите месеци на 2009 година. В момента експерти на Министерството на здравеопазването работят по евростандарти, по които ще бъдат оценявани болниците в малките градове, дейността, която извършват, квалификацията на медицинския персонал, а също ще отчитат и нуждите на населението.
 
 
Биха дузпата на Пламен Марков, съобщава „Стандарт". Футболните шефове биха шута на Пламен Марков едва година след като го избраха за треньор на националите. Изпълкомът гласува единодушно суровото решение. Марков е уволнен заради слабите резултати в световните квалификации и срамната шестица в Белград. Президентът на БФС Борислав Михайлов е натоварен със задачата да намери спешно нов треньор. Той ще преговоря с Марков за намаляване на неустойката по договора, която възлиза на около 100 хиляди лева.
 
Църквата вдига пара от реклама, пише „24 часа" . Висшият клир възнегодува от тв реклама на парочистка и заплаши с наказание църковни служители.
 "Много съм доволна, натрупаният восък между дъските на пода изчезна. И на отеца му хареса, попадията също остана доволна", разказва клисарката Койка Иванова от екрана. От вчера там върви поредната реклама на т.нар. стийм моп, който се продава от фирмата за директен маркетинг "Студио Модерна".
"Клисарката е истинска. Винаги снимаме наши клиенти, останали доволни от продуктите ни. Питаме ги дали са съгласни, след което ги снимаме. За тази реклама имаме разрешение от черквата, в която сме снимали, всички документи са при нас", каза управителката на фирмата Анита Блажевска. Тя не каза коя е черквата.
Абсурд е църковен служител да се снима като търговски агент, а църквата да се използва като интериор за рекламен клип. И не може никой да е дал разрешение за това, скочиха от Светия синод.
"Когато Господ прогонва с бич от върби търговците от него, предупреждава: Не правете моя дом вертеп. Храмът е за молитва, а не да правиш реклама в него. И срещу пари не бих пуснал да правят клип", заяви Ловчанският митрополит Гавриил.
Пловдивският владика дядо Николай бе още по-категоричен. "Грях и кощунство със светостта на храма е в него да се правят рекламни клипове. Храмът е дом Божи, дом за молитва." "Рекламата е снимана не в църква, а с декор. Т.нар. клисарка очевидно е наета от агенция за статисти, които трябва да придадат автентичност на рекламите, продаващи по телевизия или онлайн", твърди обаче богословът Руси Ст. Русев, който е завършил и театрознание.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини