Освободиха Петър Драшков - бил измамен, не измамник

Софийският районен съд е пуснал от ареста Петър Драшков без мярка за неотклонение.

В мотивите си да го освободи съдът записа, че от събраните до момента доказателства срещу него не може да се направи обосновано предположение, че той е извършил престъплението, в което е обвинен.

Освен това Драшков е давал подробни показания като свидетел и не можело да се твърди, че е искал да осуети разследването.

Прокуратурата го обвинява, че е закупил с документ, фалшифициращ подписа на кмета Бойко Борисов, имот в столичния квартал "Стрелбище" на стойност 10 милиона евро.

Според съда Драшков не е знаел, че документът е фалшив. Престъплението е установено едва след като самият обвиняем е подал молба в ДНСК за извършване на строителни работи по обекта.

Събраните доказателства по делото са показали, че една от обвиняемите, Ивелина Трифонова, се е представяла с друго име пред Петър Драшков.

Тя твърдяла, че е служител на Столична община и му е предложила имота в кв. "Стрелбище" за продажба на стойност 937 хил. лв. и отделно от това поискала сумата от три млн. евро като подкуп.

Драшков й е платил един млн. лв. и през януари т.г. Трифонова му е представила договора за продажба с фалшиви подпис на кмета Бойко Борисов и печат на Столична община.

След като "придобил" имота, Драшков сключил договор за заем с фирма "Стелт 2007" за сумата 1,2 млн. евро, като за целта ипотекирал имота.

По-късно той започнал преговори с фирма "Симеон Втори" за продажба на същия този имот. Исканата цена обаче вече била 10 млн. евро, като при сделката имотът отново бил ипотекиран.

Пред съда Петър Драшков заяви, че се счита за невинен по така предявеното му обвинение и че не познава останалите обвиняеми по това наказателно производство.

На заседанието на съда присъства и братът на Петър Драшков - Иван, бивш зам.-председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Той коментира пред журналисти, че е доволен от решението на съда.

Иван Драшков беше уволнен малко след разкриването на скандалната сделка.
Източник: kafene.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини