Двама войници от френските спецчасти са загинали в Либия

Ислямистка милиция в Либия е свалила хеликоптер край източния град Бенгази, при което са загинали двама френски войници от спецчастите, предаде АП.

Източник на информацията, цитирана от БТА, са либийски официални лица, пожелали анонимност.

Няма оцелели при падането на хеликоптера. Не се уточнява колко души е имало на борда.

Министерството на отбраната на Франция отказа да коментира съобщението с аргумента, че по принцип не дава информация, засягаща частите със специално предназначение.

По-късно обаче Стефан льо Фол, официален представител на френското правителство потвърди, че в Либия има бойци от спецчастите, предадоха Ройтерс и РИА Новости. Те не дават подробности за самия инцидент.

Отговорност за атаката пое ислямистката милиция "Бригада, защитаваща Бенгази", според която свалената машина е била на силите, командвани от ген. Халифа Хифтер (в източната част на Либия).

Западните страни се въздържат от пряка намеса против джихадистките формации в Либия. Те извършват само отделни въздушни удари, както и секретни операции с ограничен обхват. 

Според отделно съобщение генералният секретар на ООН Бан Ки-мун смята, че терористите от «Ислямска държава» в Либия са изправени пред разгром в техния последен бастион. В резултат на офанзивата на силите, застанали зад подкрепяното от ООН либийско правителство на националното единство, бойците на ИДИЛ в Сирт са доста под 1000, каза Бан Ки-мун. Бан припомня, че неотдавна страна членка на ООН е съобщила за между 3000 и 4000 бойци на ИДИЛ в Сирт, бастиона на организацията в Либия.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини