Състаряваме се с 10 г. по-рано. Преглед на националния печат – 10 октомври

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА

Заместник-председателят на Държавната агенция "Национална сигурност" Иван Драшков вчера бе уволнен и това е една от най-коментираните теми в днешните издания. В челния си материал "Труд" припомня, че уволнението е след няколкоседмични скандали, започнали от побоя над журналиста Огнян Стефанов.Освен това кметът на София Бойко Борисов разкри, че братът на Драшков - Петър, придобил 14 декара в столицата с документ, в който е фалшифициран подписът на градоначалника. В същото време стана ясно, че синът на Драшков - също Иван, гради комплекс със 160 апартамента в София, съобщава "Труд". В средите на БСП се заговорило, според изданието, че бившият вътрешен министър и сегашен депутат Румен Петков, вбесен от махането на Драшков, се готвел да поиска оставката на председателя на ДАНС Петко Сертов. Няма да иска само оставката на Сертов, но и на Станишев, цитира "Труд" неназован социалист от ръководството на партията. Самият Румен Петков не бил открит за коментар. Според "Стандарт", който уточнява, че става дума за неофициална информация, причината за уволнението на Драшков е изнасяне на класифицирана информация. "Ще съдим депутата Яне Янев", категоричен е пред "24 часа" Иван Драшков-син. Махат баща ми, защото им пречи, скандалът е режисиран срещу него, смята той. "Скандалът "ДАНС" е дори полезен" - такъв извод прави "Сега" в материал в приложението "Наблюдател". Според автора е добре, че вече може би ще има по-голямо въздържание при подслушването на ръба на закона и че са лъснали "политическите и ченгеджийски мераци да се управлява с интриги и с разпечатки от телефони".
***
"Здравейте, циркаджии" - с тези думи според "Труд" и "24 часа" премиерът Сергей Станишев поздравил към опозиционерите, отишли вчера в МС да му покажат събраните подписи за оставка на кабинета. Лидерът на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутатът Лъчезар Иванов и членът на ръководството на ДСБ Петър Москов му връчили подписаната от 1 053 000 българи заповед за уволнение на кабинета. Подписите бяха събрани по време акцията на ГЕРБ, ДСБ и СДС "Аз съм европеец", която започна на 6 септември и продължи до 20 септември. Главният секретар на МС Севдалин Мавров и шефът на премиерския кабинет Веладин Битолски се опитали да получат подписката, но опозиционерите искали да я дадат лично на премиера. Подписката не е редовна, има имена, които се дублират, подписи с един и същ почерк, коментирал Станишев.
***
"Източил САПАРД "дарил" БСП с над 200 000 лева", пише "Труд". Една от ключовите фигури в аферата с източване на 7.5 млн. евро по САПАРД Марио Николов е спонсорирал БСП с над 200 000 лева за парламентарните избори през 2005 г. Документи за "дарението" са предоставени от председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов на главния прокурор Борис Велчев. Очакваме коментар лично от лидера на БСП Сергей Станишев, отбелязал неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пред "Труд".
***
"Законът за партиите няма да спре незаконното финансиране", коментира "Сега". Предвижданите поправки в закона действително ще доведат до рязко намаляване на броя на политическите субекти, някои от които само формално съществуват на хартия и предоставят охотно регистрацията си на икономически групировки около избори. Но нито един от проектите не дава реална гаранция
за скъсване на връзките на партиите с бизнеса, смята авторът.
***
"Абсурд е мнозинство от една партия в следващия парламент", прогнозира пред "Класа" социологът Андрей Райчев. 95 на сто можем да сме сигурни, че нито една партия няма да може да управлява сама, следователно ще има коалиции, посочва той. Райчев е категоричен, че няма да има предсрочни парламентарни
избори.
***
Вестниците съобщават за вчерашните изявления на Евелин Банев - Брендо в предаването "Коритаров Live" по Нова телевизия. Банев твърди, че се е срещнал с бившия министър на вътрешните работи Румен Петков, който го е убеждавал да свидетелства срещу Красимир и Николай Маринови, известни като "братя Маргини". Петков определя като "абсурдно" твърдението на Брендо и заявява, че изобщо не го познава. "В такива моменти човек трябва да може да сложи чертата и да каже къде е. Аз се боя, че не всички от нас - отговарящите за държавата и правоохранителните органи - го правят. Има хора, за които оплюването и оклеветяването е преди всичко останало. И те знаят, че аз знам кои са", заявил още Румен Петков, цитиран от днешните издания.
***
"Частните здравни фондове ще имат таван на печалбата", обещава пред "Дневник" депутатът от БСП д-р Симеон Василев. Трябва да се елиминира рискът дружествата да записват само здрави, млади и богати хора, а за касата да останат бедните и болните. Това ще стане, като им се забрани да отказват на граждани, които искат да се осигуряват при тях, отбелязва Василев. Предвижда се също създаване на гаранционен фонд, който да предпазва дружествата от фалит, освен това частните фондове ще имат фиксиран процент право на печалба, обяснява той.
***
"Източили са милиони от болницата", заявява пред "Труд" директорът на болница "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. Вестникът припомня, че предишното ръководство на болницата бе уволнено заради присаждания на стволови клетки на пациенти с неврологични и генетични заболявания, като ефектът не е доказан никъде по света. Когато предишното ръководство е било освободено, се е отдало на сериозна чистка на документите, обяснява Дечев. Но дори и сред останалите документи има доста неща, които подлежат на допълнителна проверка, има договори за лекарства и апаратура, които са доста обезпокоителни, разкрива той.

ИКОНОМИКА

"Влогове до 100 000 лева ще са защитени при фалит", информира от първа страница "Сега". Правителството обяви готовност да вдигне 2.5 пъти летвата за гарантиране на спестяванията в банките - от сегашните 40 000 на 100 000 лева. Премиерът е обявил това на специална пресконференция за мерките за опазване на България от световната финансова криза.
***
"БТК ще продава имоти само след разрешение от пощите", съобщава "Труд". БТК няма да продава никакви имоти, без да е приключил окончателно процесът на разделяне на собствеността между тях и "Български пощи". Директорът на пощите Енцеслав Харманджиев се е срещнал в сряда с главния изпълнителен директор на БТК и са обсъдили проблема. Разбрахме се и че, когато пускат за продажба определен имот, трябва първо да ни го предложат да го купим и само ако не го искаме, да го предложат за продажба, казал Харманджиев.
***
"Искаме още газ от Русия", съобщава от първа страница "Земя". Вестникът информира, че започват разговори между Българския енергиен холдинг и "Газпром" за увеличаване на количествата газ за България.
***
"292 000 лева за петима от "Булгаргаз", е челното заглавие на "168 часа". Според изданието началниците в "Булгаргаз" си раздавали огромни пари. Само петимата шефове на борда на холдинга са си поделили 292 000 лева за миналата година. Фитнес център и други екстри глезели тези, заради които сега скачат сметките, пише вестникът.
***
"Два пъти по беден ме направи кризата", казва пред "Труд" Вагит Алекперов, президент на "Лукойл". Но това е временно, защото много наши акционери, инвеститори, банки, застрахователи привеждат акциите си в ликвидност, те разплащат задълженията и затова са принудени да продават наши акции и акции на други компании, смята той. За нас България е стратегически партньор, защото е тази точка, от която ние стабилно осигуряваме огромен пазар и в съседните държави, отбелязва още Алекперов.
***
"Връзва ли се сметката за скока на пенсиите" - над този въпрос
разсъждава в анализ за "24 часа" Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество". Според него е разумно да има 20-процентно увеличение на пенсиите през юли следващата година, защото тогава ще има много по-голяма яснота какво се случва със световната икономика, отколкото през януари. "24 часа" засяга темата за световната финансова криза и с материал на председателя на БТПП Божидар Божинов. "Срещу лош сценарий викнете и бизнеса", апелира Божинов. Той изразява опасенията си, че се съчетават няколко финансови проблема в един и същ момент - световната финансова криза, спирането на финансови помощи по линия ЕС към България, внасяне на евтина работна ръка отвън и скок в цените на енергоизточниците. Искаме анализ на правителството какво ще е състоянието на индустрията ни
следващата година, пише той.
***
"Монополисти правят клиентите свои крепостни", твърди пред "24 часа" Петко Николов, председател на Комисията за защита на конкуренцията. Има оплаквания, че уредите на отделните топлинни счетоводители не са съвместими, тоест те правят абонатите свои крепостни потребители - счетоводителят може да бъде сменен само ако се плати отново цялата услуга, обяснява той.
***
"С 35 на сто паднаха продажбите на стари коли", информира "24 часа".Причината била поскъпването на живота.

ОБЩЕСТВО

"Състаряваме се с 10 г. по-рано", обявява от първа страница "24 часа". Българинът вече остарявал с 8-10 г. по-рано, биологичната възраст все по-често изпреварвала календарната, според проф. Божидар Попов от Медицинския университет в София. Докато преди време старостта започвала на 65 г., сега признаците се появявали категорично при 55-годишни, а и при по-млади.

Източник: bta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини