Миши пържоли за 30 лв

30 лева порцията. Толкова струва блюдото с миши пържоли в елитните китайски ресторанти по света. Софиянци обаче скоро може да хапват деликатеса безплатно. Защото заведенията в столицата гъмжат от плъхове. Най-страшно е в центъра, в Студентски град и в големите панелни комплекси Младост, Люлин и Надежда. Плъхове, колкото котки, кръстосват нощно време в градинките край НДК и по Витошка и Алабин. В малките часове в Студентски град пък бездомните песове гонят огромните гадини из уличките между общежитията. Плъховете изскачат директно от кухните на безбройните кръчми в студентското градче.

Само през август от столичната РИОКОЗ са затворили десет обекта, из които сноват гризачи. Това призна шефът на дирекция Здравен контрол в санитарната инспекция д-р Татяна Иванова. Експертите от РИОКОЗ проверяват всеки сигнал за мишки и хлебарки в кръчмите. "Ако намерим следи от гризачи или инсекти, автоматично затваряме заведението, защото има реална опасност за здравето на хората", обяснява д-р Иванова. Мърлявите кръчмари отнасят и глоби. Санкцията при първо нарушение е 500 лв., а за следващи провинения скача до 3000 лв. Когато се преборят с напастта, кръчмарите отново могат да посрещат клиенти. Обикновено - до следващия път, когато някой гладен столичанин се натъкне на Рататуи на път за тоалетната. Проблемът с гризачите се върти в омагьосан кръг, признават експертите. За напастта са виновни и кръчмарите, и обикновените столичани. Собствениците на заведения имат навика да складират боклуците си в огромни чували в кухнята. Изхвърлят мръсотиите чак когато сервизните помещения се препълнят, оплакват се от РИОКОЗ. "Плъховете буквално се прескачат върху чувалите с боклуци", разказват потресени очевидци.

Истинското гнездо на гадините обаче са жилищните блокове. Царството на плъховете в столицата са запуснатите мазета. А грижата за тяхното поддържане е единствено в ръцете на гражданите. Най-доброто решение е кооператорите да съберат пари и да платят на фирма за обеззаразяване на блока, обясняват експертите. Услугата не е скъпа - излиза около 18 лв. за 100 кв. площ. "Преди да ни извикат обаче, хората трябва да почистят добре мазетата и таваните си, иначе няма как да напръскаме", предупреждават унищожителите на гризачи.

Източник: journey.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини