Жените и кошмарите

Жените в много по-голяма степен, отколкото мъжете, сънуват нощни кошмари, смятат британски изследователи от Университета на Западна Англия. Те търсят причината затова в състоянието на жената по време на месечния цикъл, предаде ИТАР-ТАСС.

Те са наблюдавали в течение на определено време група доброволци от 170 души, мъже и жени, разпитвайки ги за сънищата им. Оказало се, че и мъжете, и жените сънуват почти еднакво количество сънища, но кошмарите преобладават при дамите. От подобни страшни сънища са се оплакали 30% от жените срещу 19% при мъжете участници в експеримента.

Получените резултати свидетелстват, че нежният пол в по-голяма степен е „застрашен" от кошмари, смята психологът Дженифър Паркър. Заради липсата на други рационални обяснения на този феномен, изследователите са го свързали с промяната на температурата на женското тяло по време на месечния цикъл. През този период жените изпитват дискомфорт, повишена нервност, спят лошо, съответно сънуват кошмари. Но това все пак е само предположение.

В същото време стана ясно, че силното хъркане по време на сън е симптом за ранна атеросклероза, която може да се развие и даже да доведе до инсулт.

Връзката между хъркането и атеросклерозата е открита от австралийски медици от Westmead Hospital и Центъра за дихателни изследвания Людвиг Енжел. Хронично хъркащите са застрашени от сърдечносъдови заболявания, които водят до сърдечен удар, предупреждават лекарите. Съгласно техните данни, обичайното нощно хъркане се среща при около 24% от жените и 40% от мъжете. Според терапевтите, най-добрият начин да предотвратим хъркането е да свалим излишните кила и да намалим алкохола.
Източник: bgnewsroom

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини