Край на препоръките за работа, да живеят социалните мрежи

Писмените препоръки за работа може скоро да станат отживелица при избора на служители, сочи проучване, според което един от всеки пет HR мениджъри в САЩ казва, че използва социалните мрежи в интернет, за да проучи кандидатите за работа, съобщи Ройтерс.

Анкета на щатския сайт за обяви за работа CareerBuilder.com сред 3 169 мениджъри за набор на служители открива, че 22% от тях проверяват кандидатите чрез профилите им в социални мрежи. Това е значително по-голям дял от регистрираните 11% през 2006 г.

Други 9% от анкетираните отговарят, че към момента не ползват сайтове като Facebook или MySpace за проучване на кандидатурите, но планират да започнат.

Според анкетата 34% от мениджърите, които проверяват в интернет профилите, откриват съдържание, което ги е накарало да изключат кандидата от списъка на одобрените.

Основната причина за провал на кандидата е публикувана информация за употреба на алкохол или наркотици, като този отговор посочват 41% от мениджърите. Втората (посочена от 40%) е публикуването на провокативни или неадекватни снимки или информация.

Други сфери, които пораждат притеснения сред мениджърите при разглеждането на профили в социалните мрежи, са слаби комуникационни умения, лъжи за квалификациите, дискриминационни изказвания относно раса, пол или религия, както и непрофесионално потребителско име.

Същевременно проучването в социалните мрежи се оказва от полза за други кандидати, като 24% от мениджърите казват, че съдържанието, което са открили онлайн, е помогнало да затвърдят решението си да наемат даден кандидат.

Топ факторите, които са повлияли за това, са историята на кандидата, която отговоря на квалификациите за длъжността, добри комуникационни умения и наличието на сайт, който разкрива професионален имидж и разнообразни интереси.

„HR мениджърите ползват интернет, за да получат по-завършена картина за уменията и постиженията на кандидатите и доколко те биха се вписали в компанията", обясняват от сайта.

„В резултат на това пък повече хора, които си търсят работа, променят профилите си в социалните мрежи, за да изглеждат по-добре пред потенциални работодатели. Общо 16% от служителите, които имат страници в такива сайтове казват, че са променили съдържанието в профила си, за да си придадат по-професионален имидж пред компаниите".
Източник: investor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини