Куба очаква с тревога урагана Айк

Източните провинции на Куба са в състояние на тревога с наближаването на много опасния ураган Айк. Очаква се той да връхлети острова тази вечер с ветрове, достигащи скорост от 215 км/час, предава АФП.

Седмица след преминаването на урагана Густав, който опустоши западните райони на страната, сега наближава заплахата Айк. Ураганът вече премина в категория 4 по 5-степенната скала Сафир-Симсън.

Кубинската гражданска отбрана обяви вчера "фаза циклонна опасност" за източните провинции Гуантанамо, Сантяго де Куба, Гранма, Холгуин, Лас Тунас и Камагуей, за да се даде възможност за евакуация на зоните, които има опасност да бъдат наводнени, предаде кубинската национална телевизия.

След като помете Бахамите, окото на Айк ще достигне тази вечер крайбрежието на кубинската провинция Холгуин. В понеделник то ще се намира в централната част на страната и ще напусне във вторник сутринта пределите й, за да се отправи към южните щати на САЩ, предупреди Американският център за ураганите в Маями, Флорида.

Синоптици предупреждават за вълни с 4 - 5,5 м по-високи от нормалните. Очакват се обилни дъждове, които може да предизвикат наводнения и кални потоци.

Ураганът вероятно ще достигне Флорида във вторник. Това е най-голямата заплаха за щата след преминаването на урагана Андрю през 1992 г., предупреждават експерти.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини