ЕС посочва хора, които не трябва да стават евродепутати

Европейската комисия подготвя писмо, с което ще предупреди централите на партиите в България да не включват в списъците си с кандидати за депутати в Европейския парламент компрометирани политици.

Това научи „Класа" от достоверен източник от Брюксел.

Сред имената, които ЕС щял да посочи в писмото, са тези на бившия земеделски министър Нихат Кабил (ДПС), зам-министърът на финансите Димитър Ивановски (НДСВ), заместник-министърът на земеделието Димитър Пейчев (НДСВ), бившият изпълнителен директор на фонд „Земеделие" Димитър Тадаръков, бившият шеф на фонд „Земеделие" Асен Друмев и други.

Българската социалистическа партия вече има депутати в ЕП, които са бивши агенти на комунистическата тайна полиция Държавна сигурност.

Тяхното присъствие в Европейския парламент предизвиква остро недоволство особено сред британски, германски и полски депутати, които се обявиха против избирането в този орган на ЕС на бивши служители на тайните комунистически служби.

Сега ЕС затяга още повече критериите си, като посочва конкретни имена на корумпирани или подозирани в злоупотреби личности от предишното и сегашното управление на България, която стана член на блока на 1 януари 2007 година.

Ако това писмо бъде изпратено, то ще бъде безпрецедентна стъпка в историята на Европейския парламент, който никога до сега не е посочвал конкретни имена на хора, които не трябва да бъдат избирани за депутати.

Изборите за депутати в ЕП ще се проведат през юни 2009 и вероятно ще съвпаднат с българските парламентарни избори.
Източник: kafene.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини