Казана дума - хвърлен камък: мъжете са по-умни

Във Великобритания е публикувано научно изследване, което неизбежно ще провокира горещи спорове. Доказателства за това, че като цяло мъжете са по-умни от жените, са приведени в доклад, поместен на страниците на сп. British Journal of Psychology.
В частност, по IQ-скалата за определяне коефицента на човешката интелигентност, силният пол е на повече от пет точки пред нежния пол. По мнението на учените това говори, че потомците на Адам са природно по-приспособени за изпълнение на "задачи с повишена трудност", отколкото жените.

Психологът Пол Ървин от Манчестърския университет и професор Ричард Лин от университета "Ълстър" си поставили конкретна цел - да обяснят защо болшинството Нобелови лауреати и гросмайстори са от мъжки пол. В хода на експеримента учените направили оценка на интелекта на 24 хиляди студенти и останали обезкуражени от собственото си откритие.

По 125 точки, което съответства на оценка "отличен", събрали двойно повече студенти, отколкото студентки. При тези, които стигнали до 155 точки - ниво, равняващо се на това на гениите, на всяка личност от женски пол се падали по повече от петима представители на силния пол.

Изследователите признават, че резултатите от работата им, са ги изненадали неприятно: "По лични мотиви, бих предпочел да вярвам, че мъжете и жените са равни. Като цяло това е вярно. Същевременно, с течение на времето се появяват все повече и повече свидетелства в подкрепа на ролята на чисто биологическия фактор", казва Пол Ървинг.

Неговият колега Ричард Лин нееднократно е публикувал в миналото спорни по съдържание хипотези и теории. Така например, през 2003 г. той заявява, че е успял да установи връзка между нивото на жизнения стандарт в 60 страни по света и средния показател на интелигентност на населението им.

В друг случай той се опитва да обясни разликата между половете със зависимостта на интелектуалното развитие от обема на мозъка. "Мозъкът на мъжа е с около 10% по-голям от този на жената, което предполага по-голяма сила на ума. По тази причина мъжът като цяло би следвало да е по-умен от жената", казва Лин.

Резултатите от научния експеримент във Великобритания вероятно ще намерят немалко поддръжници, но и не малко противници.

Както съобщава ИТАР-ТАСС, съвсем наскоро известен телевизионен водещ е предизвикал шумен скандал във Великобритания, заявявайки, че в английското общество жените не само доминират, но и подчиняват на своите правила всички аспекти на живота. А в подобна ситуация ролята на силния пол се свеждала просто до донорство на сперма.

Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини