Алергията към козметиката – никой не е застрахован

Използвайки най-разнообразни козметични средства, се стремим да помогнем на кожата, да подчертаем някои черти, но почти никога не се замисляме, че именно кремовете, лосионите, дезодорантите могат да станат причина за възпалението на очите, отоците в областта на клепачите и устните, петната по кожата или силния сърбеж.

Никой не е застрахован срещу алергични реакции. Хората с чувствителна кожа и склонност към алергия безспорно са в рисковата група, но и при останалите може да се появи индивидуална непоносимост към някакво козметично средство или алергия, която не се е проявявала преди това.

Най-честите алергени са консервантите, ароматизаторите и оцветителите.

Консервантите

Колкото по-голямо е съдържанието на парабени и формалдехиди в козметиката, толкова по-дълъг е срокът й на годност. Това е изгодно най-вече за производителя, защото увеличава шансовете на продуктите да не останат нереализирани.
Високото съдържание на консерванти обаче повишава риска от алергични реакции поради концентрацията на агресивни химични съединения.

Средствата с по-малък срок на годност обикновено съдържат сорбинова киселина или пчелен восък. Те са неподходящи единствено за хората, които страдат от алергия към мед.

Ароматизаторите

Едва ли в днешно време има наивници, които вярват, че в шампоана или крема с аромат на праскови са били добавени натурални праскови.
Колкото по-силно и по-приятно мирише една козметика, толкова повече ароматизатори съдържа тя. Понякога те са необходими и за скриване на неприятната миризма на основната съставка, а понякога – просто за уловка за клиента.

Специалистите отдавна са установили, че натуралните ароматизатори понякога са дори по-опасни от синтетичните. Естествените етерични масла в някои случаи могат лесно да предизвикат алергични реакции.

Оцветителите

Анилиновите бои в червилото и металните соли в моливите за очи и спиралите за мигли са сред най-силните алергени в козметиката. Устните и очите са местата, където тя влиза в контакт с лигавиците, т.е. всеки алерген може много лесно да попадне в организма.

Колкото по-устойчив и ярък е цветът на продукта, толкова по-голямо е неговото съдържание на агресивни оцветители. Така че преди да си купите ярко червено червило или водоустойчива спирала по-добре първо си напрете тест за поносимост към такъв тип продукт.

Скъпата и качествена козметика също не е залог за безопасност.

Желателно е да съотнасяте състава на козметиката към продуктите, към които имате алергия. Например, ако страдате от непоносимост към вълната, откажете се от крема или червилото с натурален ланолин. Ако сте алергични към меда и ягодите, в никакъв случай не трябва да ги добавяте към домашните си маски.

Заявления от типа, че една козметичната серия е "хипоалергенна" или "свободна от алергени" е почти изцяло само рекламен трик. В истинската хипоалергенна козметика наистина се стараят да добавят по-малко от разпространените алергени. Нейният срок на годност не е толкова голям поради пониженото количество консерванти, а нейната миризма е по-малко приятна поради липсата на агресивни ароматизатори. Но по нищо друго тази козметика не се различава от останалата.

Не само неизползваната досега козметика може да предизвика алергична реакция. Понякога и старите добре проверени козметични серии могат да създадат редица проблеми.
Причините за това са няколко:

• Изтекъл срок на годност
Съставът на козметичното средство се променя с времето, защото то е изложено на действието на въздуха и на различни бактерии. Затова хората с повишена чувствителност на кожата трябва да използват козметиката само през първата половина от срока на нейната годност.

• Не са спазени условията за съхранение и използване на козметиката
Ако козметичното средство се съхранява върху тоалетката, която е в непосредствена близост до парното, никой няма да се учуди, че то ще се развали преди крайния му срок на годност. Ако маската за лице се държи 25 минути вместопосочените 5, производителят няма никаква вина за патологичната кожна реакция.

• Фотосенсибилизация
Съставните части на козметиката понякога реагират по непредсказуем начин при взаимодействието си с ултравиолетовите лъчи.

• Наслагване на ефектите
Приемането на някои лекарства (антибиотици или имунодепресанти), прилагането на химически пилинг, лазерна и фотоепилация, общото отслабванена имунитета и други дразнители могат съществено да променят отговора на организма към напълно обичайни вещества.

Ако реакцията е сериозна, трябва незабавно до потърсите помощ от специалист - алерголог или дерматолог.
Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини