Никотинът лекува старческото слабоумие

Учени от Британския кралски колеж в Лондон заявиха, че никотинът може да бъде полезен за възстановяване и поддържане способността за запаметяване и съхраняване на вниманието, а в частност дори да лекува болестта Алцхаймер. За това става дума в съобщение на сайта на организацията Alzheimers Research Trust.

„Никотинът, както и редица други лекарства, може да предизвиква различни ефекти, някои от тях са вредни, но други могат да бъдат и полезни", споделя един от авторите на разработката проф. Йън Столерман.

На Форума на европейските невролози в Женева, той и колегите му представиха резултатите си от проучването. По-рано Столерман публикува изследвания, засягащи влиянието на никотина върху паметта в списанието Pharmacology Biochemistry and Behavior.

Резултатите от работата му доказаха положителното влияние на никотина върху познавателните способности на лабораторните мишки и хората. Професорът споделя, че използваното при експериментите вещество се създава на база химическата структура на молекулата на никотина.

Учените изследвали как никотинът въздейства върху функциите на мозъка. „Ние открихме няколко сходни черти и много малко различия между механизмите на паметта и вниманието и тези, които са свързани с наркотичния ефект на никотина", казва Столерман.
Изследователите се надяват да създадат лекарство за старческото слабоумие на базата на получените резултати.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини