Поскъпват токът, парното и природният газ



Електрическата енергия за бита ще поскъпне от 1 юли с 14%, топлинната енергия с 13% и природния газ с 5%. Това е окончателното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Средното увеличение на цената на електроенергията в системата е с 1,656 стотинки на киловат час, съобщи председателят на ДКЕВР, Константин Шушулов, цитиран от БГНЕС.

За първи път тази година, промяната в цената е различна за различните региони, в зависимост от лицензираните доставчици. За ЧЕЗ тя е с 1,571 стотинки квч, за ЕВН с 1,593 ст./квч и за ЕОН - 1,894 ст/квч.
Поскъпването на електричеството за стопански потребители е с 13,295%, а за потребителите на ток с ниско напрежение - 16,703%.
С близо 4% са по-ниски окончателните стойности на поскъпването, спрямо поисканите първоначално от елерктроразпределителни дружества 18%, подчерта председателят на ДКEВР. Той обясни, че през двете седмици в които бе осъществено и общественото обсъждане комисията е успяла да коригира включително изчисленията, предоставени от доставчиците.

За проверката по тримесечното отчитане на сметките от ЧЕЗ е взето решение, то да продължи експериментално още 3 месеца и през октомври да се отчетат резултатите.

Решението на ДКЕВР за поскъпването на топлинната енергия с доставка на гореща топла вода е за 12,92%. Така цената средно за страната става 68,93 лв./мегават час. За София, където е 80% от цялата топло преносна мрежа, поскъпването е с 13,41%, като цената става 68,33 лв/мегават час.Единствено във Велико Търново цената намалява, във всички останали топлофикационни дружества цената се увеличава.
Комисията е определила пределна цена на продажбата на природен газ от обществения доставчик - 434,80 лв. за 1000 куб. метра без ДДС. Увеличението е с 5,16%. „Булгаргаз" искаше близо четири пъти по-високо увеличение на доставната цена.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини