СУ записва кандидат-студенти вече и по нета

За първи път кандидат-студентите в Софийския университет ще могат да подават документи и по електронен път - чрез сайта на висшето училище. Над 6400 студенти или с около 200 повече от миналата година ще приема висшето училище.
Електронното записване стартира от 25 юни, съобщи доц. Мария Шишиньова, заместник-ректор по учебната дейност на СУ, предаде БТА. Кандидатите, отваряйки сайта, ще се ориентират по указанията как да подадат документите си.
Он-лайн подаване на документите е за улеснение на студентите, коментира доц. Шишиньова.

Първо кандидат- студентът попълва в сайта всички си данни, после той трябва да плати таксите за изпитите по електронен път. Пак по този начин ще получи и картончето си с входящия номер. Когато кандидат-студентът дойде за изпита, данните от дипломата, които е приложил ще се сравнят с оригинала, който той трябва да носи. В електронния вариант е приложена и декларация, в която трябва да се попълнят достоверните данни от дипломата за средно образование. Ако това не се направи, кандидат-студентите могат да бъдат отстранени от класирането. Оригиналната диплома на кандидатите ще бъде проверена в СУ - преди изпитите и класирането, изтъкнаха от СУ.
В момента в Ректората тече подаването на документите –крайният срок е 5 юли. Документите струват 5 лева, а таксата за кандидатстване за всеки изпит е 20 лева. От най-големите изпити - този по български език е на 14 юли, а по история - на 16 юли.

И тази година най-търсените специалности остават право, информатика, компютърни науки, информационни системи и публична администрация. От правото обаче има лек отлив, тъй като постепенно намалява броят на кандидатите с двата изпита – български език и история, а бройките за тази специалност се увеличават. "Така че по отношение на надпреварата ще бъде по-лека за влизане в специалността право", коментира Георги Гешев - началник "Учебен отдел" на СУ пред БНТ. Заради повечето места от една страна и отпадналите на матурите ученици от друга, тази година се очаква минималните балове в Алма матер да бъдат по-ниски.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини