Дим Дуков връща Фестивала на анимационното кино във Варна

"След 20-годишно прекъсване Фестивалът на анимационното кино във Варна е на път да бъде възстановен", съобщи Дим Дуков днес. Той се е наел се с нелеката задача да върне престижния форум във Варна.

Първоначалната идея била това да се случи тази година, но по редица причини възвръщането му се отлага за септември, 2009-а.

Нужни са още много средства, за да може морската ни столица отново да се нареди сред фестивалните центрове на световната анимация - Анси (Франция), Загреб (Хърватия), Отава (Канада) и Хирошима (Япония).

"От Министерството на културата са дали принципното си съгласие за подкрепа, ще се търси такава и от община Варна.

Фестивалът отново ще бъде под егидата на ASIFA (Международната асоциация за анимационно кино), което гарантира участие на големите имена в анимацията", уточни Дим Дуков.

Идеята за възстановяването му е била много добре приета от гилдията и вече са получени около 100-ина филма за официалната селекция.

"Разбира се, че българските автори ще бъдат наш приоритет, но все пак журито ще решава кои да бъдат допуснати до конкурсната програма", отговори на журналистически въпрос Дуков.

Голямата награда ще си остане "Златният кукер", а по всяка вероятност ще се запазят и категориите - филм до 30 сек., до 1 мин., до 10 мин. и т.н.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини