Четвъртокласниците знаят повече от петокласниците

Петокласниците в цялата страна показват по-слаби познания в сравнение с миналата година, когато са били четвърти клас или иначе казано регистрира се спад в знанията.

Това е общият извод от резултатите от външното оценяване на изпитите, проведени за ученици от 4 и 5 клас. Причина за това според експертите е навлизането e това, че вече им преподават различни учители по различните предмети, както и по-големия брой учебни дисциплини. Резултатите обаче по класове от миналата и тази година са съпоставими, т.е. наблюдава се тенденция за задържане на нивото на усвояване, смятат в МОН. Експертите на МОН отчитат още, че учебното съдържание е достижимо за съответния клас, а знанията от началното образование са устойчиви. Според министър Вълчев проблемът на българското образование не е в ниските резултати на тестовете, а в сравнително различните резултати в различните градове в България.

Според резултатите от националното препитване четвъртокласниците в Перник и петокласниците в Благоевград са се представили най-добре. Най-ниски постижения на тестовете имат четвъртокласниците от Ловеч и петокласниците в Шумен, предаде БТА.

Изпити по български език и литература, математика, човек и природа, човек и цивилизация, положиха учениците от 4 клас, а петокласниците имаха допълнително още два изпита - по география и икономика, и по първи чужд език. Препитването стартира от 13 май (виж линка).

Резултатите от теста по български език и литература показват, че четвъртокласниците са се справили най-добре със задачата да поставят заглавие на текст, а най-малък брой верни отговори са дали на въпроса "Кое изречение отразява поуката в баснята?".

Учениците от 5 клас в Благоевград са с най-големи постижения по български език и литература и по математика, а в София са регистрирани най-добрите за страната резултати на теста по чужд език.

От МОН препоръчват на учителите да засилят вниманието върху практическата приложимост на знанията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини