Какви реформи? Влизаме в кампания

Знаете как става истински ремонт - разчистваш до тухла. Ако се боядисат само стените, дори и с нови мебели - все едно нищо не е свършено. Ефектът е временен и никаква нова енергия няма шанс да зареди къщата.

Нещо подобно стана и с промените в кабинета "Станишев". Всички чухме заявки за радикални реформи - вместо това премиерът даде стартов сигнал на предизборната кампания. Оттук нататък финалът на маратона сме го гледали. Само че този път "малките демонстрационни проекти" на Сакскобургготски - чешмички, пътечки, пейки и алейки с държавни пари - ще ни се сторят детска игра.

Но по-сериозните проблеми са другаде. Правителството пропусна три години, за да направи смислена реформа в здравеопазването. Макар и с нов министър, по-вероятно ще пропусне и четвъртата. Защото преди избори политиците са по-склонни да боядисват губещите болници, вместо да ги закриват, да изсипват парите "солидарно", вместо ефективно. Същото и в публичния сектор. Със сегашната ниска производителност и при рисковете от глобалната финансова криза икономиката надали ще продължи да расте "от само себе си", както ни се струваше досега. Но кой ще ти съкращава администрацията преди избори.

А дали новият министър на вътрешните работи ще бъде оставен да стигне до сивите партийни спонсори точно сега? Или ще кажете, че това няма общо с корупцията и престъпността?

Май е по-вероятно да броим една година на празни обороти и много-много да не търсим кусури на правителство. Друга работа си имат министрите, избори ги чакат.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини