Арменците в България празнуват Великден два пъти в годината

"Както празнуваме двете Коледи, така отбелязваме и двата Великдена", каза в интервю Вартануш Топакбашян, главен редактор на арменския вестник "Ереван".

Според Арменската църква тази година Великден се пада на 23 март, но българските арменци ще празнуват отново на 27 април, предава агенция Фокус.

"Великден при арменците се нарича Задиг. Той се отбелязва в първата неделя след пролетното равноденствие, затова тази година дойде толкова рано. Това е може би един от малкото празници, който съвпада с календара на католиците", обясни Топакбашян.

"Яйцата при арменците също се боядисват изключително в червено, защото този цвят символизира кръвта на Исус Христос и както при българите, децата и възрастните жени в семейството правят това. На яйцата се изписва специфична за арменската традиция орнаментика, която е предимно от геометрични фигури. Правят се и изображения, които наподобяват жерав, защото за арменците той е символ на завръщането към родината", уточни Вартануш Топакбашян.

Според нея в арменската традиция козунакът не съществува точно в този вид, както в българската. Нарича се чорек и в него не се слага тази мая, която е характерна за козунака. По-различен е като вкус, но пак е сладък и се пълни със стафиди и орехи.

"Великден и за арменците е времето, когато цялото семейството се събира заедно", добави Вартануш Топакбашян.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини