Речта на омразата изяде главата на Сидеров

Софийски градски съд е осъдил Волен Сидеров за дискриминационните му изказвания срещу етническите турци в България.

Сидеров е осъден заради изказвания, произнесени в периода 2003 - 2005 г., които гласят:„ В държавната телевизия на България, с държавни пари, т.е. с нашите пари, се излъчват новини на език, който ние не разбираме. И за много българи този език не е приятен за ухото, защото той е свързан с езика на тези, които са избивали и са извършвали геноцид над българската нация в продължение на много години."; „(...) напук на всички исторически факти, които сочат, че върху българското християнско население в продължение на векове е извършван геноцид. Извършван е геноцид от хора, които говорят този език, който чухте преди малко в емисията „Новини" на БНТ. Хора, говорещи този език са изтребвали, избивали, заробвали, ограбвали българското население в продължение на дълги десетилетия, на векове."

Съдът взел решението си още на 13 март, но става известно едва сега, тъй като по гражданските дела решението става ясно, след като го получат страните,съобщава Българският хелзински комитет.

В мотивите си магистратите пишат, че Сидеров е създал враждебна и застрашителна среда за българските турци като е внушавал връзка между тях и събития от миналото и предполагаемото бъдеще.

Съдът осъжда Сидеров да се въздържа в бъдеще от подобни изказвания срещу етническите турци.

Делото бе заведено от певеца Сунай Чалъков по Закона за защита от дискриминация.


Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини