Изобретиха генератор, който произвежда енергия при ходене

Канадски учени конструираха "наколенен генератор", който прави достатъчно ток, за да захранва десет мобилни телефона.

Според научна публикация в списание Science устройството преобразува енергията при ходене в електрическа. По-точно уредът използва топлинната, отделяна от мускулите при физическите усилия, така че сега и тя може да не се губи в . Като цяло изобретението успява да "събере" енергия с мощност 5 вата.

Разбира се, носенето на генератора също изисква известна допълнителна енергийна "инвестиция" от страна на потребителя, тъй като засега джаджата тежи около 1,6 кг. Важното в случая е, че при нормален ход за производството на един ват пешеходецът харчи по-малко допълнителна енергия. Това си е сериозно постижение на фона на другите енергийни преобразуватели, измислени досега. За сравнение, за да произведе 1W енергия, популярното ръчно динамо (използвано под една или друга форма в различни комерсиални туристически продукти) изисква от собственика си да похарчи 6,5 вата под формата на физически усилия.

Според Science, в момента учените търсят начини да направят генератора по-компактен, така че в бъдеще той да може да се използва за захранване на уреди, в които непрекъснатата работа е изключително важна - напр. инсулинови помпи, кардио стимулатори или други медицински прибори. Засега голяма част от въпросните уреди се захранват от обемисти външни батерии или от специални имплантирани акумулатори, които изискват хирургическа операция за всяка смяна.
В заключение ще припомним, че това всъщност е поредната итерация на изобретенията, извличащи енергия от човешкото тяло. Такива вече има доста, а сред най-популярните са ръчните часовници, които се зареждат от размахването на ръката или обувките, които преобразуват механичната енергия от натиска върху подметките в електрическа. Най-голямото достойнство на новото устройствo на канадците обаче е коефициентът на полезно действие (КПД), който е значително по-висок от този на всички досегашни изобретения от този тип.

Източник: pcworld.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини