Развенчаха митове за презервативите

Преди деня на Св. Валентин американските лекари решиха да развенчаят митовете за презерватива. Сексът с използването на презерватив не само е безопасен, но и приятен, твърдят те.

Денят на Св. Валентин, традиционно отбелязван на 14 февруари като Деня на влюбените, носи не само обичайните изненади и подаръци, като цветя, шоколади или книжни сърчица с признания в любов. Естествено, че в навечерието на празника се активира и сексуалната активност на хората, съобщава The Ticker.

Във връзка с това Американската здравна асоциация всяка година провежда Национална седмица на пропагандата за използване на презервативи. Тази година Седмицата на безопасния секс е от 10 до 17 февруари.

Организаторите на акцията разчитат, че благодарение на акцията им още повече хора ще смятат презервативите за подходящо средство против нежелана бременност и срещу опасността от заразяване с венерически болести.


Това се оказва доста актуално, защото 62% от младите хора и от двата пола въобще не използват презервативи, сочи проучване на staying-alive.org.

Това струва доста скъпо на нацията: всяка година носителите на ХИВ-инфекцията, които заразяват сексуалния си партньор, се увеличава с 40 хиляди души.


Всеки четвърти от тях е на възраст от 15 до 29 години.

Особено висок е процентът на заболеваемост в Ню Йорк и Вашингтон. Според лекарите е много важно да развенчаят цял куп митове, свързани с презерватива и да го превърнат в основно предпазно средство от болести и нежелана бременност. Ето ги и митовете:


1. Презервативите се късат.

Практиката при употребата на презервативи показва, че те се късат при неправилно използване или ако е допусната грешка при поставянето им на пениса. В момента на съвокупление или при съхранението им в опаковката скъсването на презерватива практически е изключено.


2. Презервативите не защитават от венерически болести

Макар че презервативите не ти дават стопроцентова защита от полови инфекции, те достатъчно надеждно предотвратяват преноса от единия партньор на другия не само на хламидии или гонорея, а и на ХИВ/СПИН. Във всеки случай, презервативите са най-добрия начин да намалиш риска и по възможност да се предпазиш от зарази.


3. Презервативите намаляват чувствителността при полов акт

Днес създателите и производителите на презервативи отчитат и това изискване към изделията си. Съвременната технология не позволява да усещаш дискомфорт при използването на презерватив, даже напротив – помага да получиш още повече удоволствие от половия акт. Трябва само да си наденеш презерватива.


4. Имам алергия от латекса

Вече съществуват презервативи, в чийто състав не влиза латекс. При това според основните си характеристики и здравина не отстъпват на обикновените.

Най-известните подобни изделия са кондомите от полиуретан (полиестер, разновидност на пластмасата). Тези презервативи, разбира се, са по-скъпи, но така или иначе цената им по никой начин не може да бъде сравнима с нежеланата бременност.


5. Презервативите не предпазвали ефикасно срещу бременност

Ефективността на презервативите в предотвратяването на бременността е изчислена на 99,8%. В обратния случай рискът от нежелана бременност е 99%, твърдят лекарите.


Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини