Космическият модул "Колумб" се скачи с Международната космическа станция

Европейската космическа лаборатория "Колумб" се отдели от космическата совалка „Атлантис" и успя да се скачи с Международната космическа станция (МКС). "Колумб" е част от инвестиционна програма, в която участват 10 европейски страни.

Астронавтите Лилънд Мелвин и Дан Тани от американската космическа совалка "Атлантис" съединиха европейската космическа лаборатория "Колумб" към Международната космическа станция ;(МКС), съобщава BBC.

10-тонният цилиндричен лабораторен модул беше изваден от товарното помещение с помощта на роботизираната ръка на "Атлантис" и присъединен към космическата станция. Роботизираната ръка беше управлявана от Лилънд Мелвин, който преди е бил в Националната футболна лига на САЩ.

"Колумб" беше изведен в орбита от космическата совалка „Атлантис" и беше доставен до МКС. Операцията беше отлагана многократно заради проблеми с американските космически кораби за многократно използване. Дори и този път скачването на "Колумб" с МКС бе отложено с един ден заради заболяване на един от астронавтите Ханс Шлегел. Той се очаква да вземе участие в следващата мисия в открития космос в сряда.

"Колумб" струва $1,9 милиарда и е част от инвестиционна програма на обща стойност $5 милиарда, в която участват 10 европейски страни. С "Атлантис" на борда на МКС пристигна и френският астронавт Леополд Ейар, който участва в екипа като представител на Европейската агенция за космически изследвания.

Космическата совалка „Атлантис" беше изстреляна успешно вечерта на 7 февруари 2008 г. след двумесечно отлагане заради техническа повреда. На борда й са седем астронавти, сред които французинът Леополд Ейхартс и германецът Ханс Шлегел от Европейската космическа агенция, командирът Стив Фрик, пилотът Алан Поиндекстър и бордовите инженери Леланд Мелвин, Рекс Уолхайм и Стенли Лав.

Предвижда се совалката „Атлантис" да се завърне на Земята на 18 февруари 2008 г.

Освен доставката на Международната космическа станция на модула "Колумб", ще бъде направена и смяна в екипажа на дългосрочната експедиция на станцията. Бордовият инженер Даниел Тани ще се върне на Земята, а мястото му ще заеме французинът Леополд Аартс.

Повече по темата прочетете в официалния сайт на НАСА.

Източник: bulgarianpost.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини