Откриха древен град на 2500 години

Археолози от Индия и САЩ разкопаха останките на град на 2500 години, за който се предполага, че е бил по-голям от Атина, предаде ДПА, като се позовава на в. "Таймс ъв Индия". Руините са открити в източния щат Ориса под останките на древна крепост.

Сред руините на крепостта, за пръв път открита преди 60 години, са били намерени 18 колони. Крепостта "Шишупалгарх" се намира в покрайнините на главния град на Ориса Бубанешвар. Сред находките археолозите се намерили части от глинени съдове и украшения от теракота, които показват, че жителите на големия град са били много напреднали.

Археологическият обект е най-значимият архитектурен паметник, откриван в Индия досега, твърди Моника Смит от Калифорнийския университет, която е част от 12-членния екип, направил разкопките. Градът, съществувал преди 2500 години, е огромен. Той е имал здрави стени и четири градски врати и може да е давал подслон на 25 000 души. Дори класическият град Атина е имал население само 10 000 души. Според учените древният град е играл важна роля.

Разкритите 18 колони са били част от гигантска сграда, в която вероятно са се събирали хора или която е имала специални функции. Не е ясно обаче как толкова голям град е бил унищожен, казват археолозите. Те добавят, че информация за древния град тепърва ще се събира. БТА

Haskovo.NET каза: С какво ли ще блъскат след 2500 години археолозите, ако се случи да разкопаят територията известна днес като град Хасково...

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини