Реформаторите в управлението ще обсъждат президентските избори

Партиите от Реформаторския блок, които подкрепят управлението, ще проведат заседание на изпълнителния си съвет, на който ще обсъждат президентските избори, научи "Дневник". Срещата ще се проведе от 12 ч. в парламента, като не се знае дали ще присъстват представители на ДСБ и Гражданския съвет, които се обявиха за опозиция.

На миналото заседание от ДБГ бяха предложили едноседмичен срок, в който партиите да решат и да предложат формат за явяване на вота наесен. Сред обсъжданите варианти е общ претедент на партиите от парламентарното мнозинство.

Според двете формации е очаквано управляващите формации да издигнат общ претендент за държавен глава.

ГЕРБ вероятно биха приели разговори, но по-скоро ще настояват кандидатът да е от партията на Бойко Борисов, а ако желаят, партньорите им да го подкрепят.

От СДС и ДБГ не са обсъждали конкретни имена. В позиция от април софийската организация на партията на Божидар Лукарски поиска кандидатът за президент да бъде непартиен.

От ДБГ до момента са посочвали профил за кандидат, на който пасвал съпредседателят на парламентарната група и шеф на изборния щаб Найден Зеленогорски.

В сряда лидерът на АБВ Георги Първанов, който беше президент от 2001 до 2011 г., дойде в парламента за среща с партньорите си от политическия център, с които обмислят издигането на общ кандидат за държавен глава. В разговора се включиха Любен Дилов от "Гергьовден", Румен Йончев, Явор Хайтов и Борислав Китов от "Народен съюз", лидерът на ЗС "Александър Стамболийски" Спас Панчев, депутатът от Патриотичния фронт Слави Бинев. От страна на АБВ участва цялото ръководство - Първанов, заместниците му Румен Петков и Ивайло Калфин, както и депутати.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини