Руски хакер, създал вирус за банкови кражби, е осъден в САЩ

Руснакът Александър Панин и още един хакер са признати в САЩ за виновни, че са създали компютърния вирус "Спай-ай" (SpyEye), съобщиха Ройтерс и ТАСС. Агенциите, цитирани от БТА, се позовават на американското министерство на правосъдието.

Окръжният съд в Атланта, щата Джорджия, е осъдил 27-годишния Панин на 9,5 г. затвор, а неговия съдружник и връстник, алжиреца Хамза Бенделадж - на 15 години.

Адвокатът на подсъдимия руснак е пояснил, че е сключил споразумение със следствието, за да спаси клиента си от доживотен затвор. Според сделкатаПанин признал, че е създател на вируса, а в замяна част от обвиненията са снети.

Панин, който е родом от руския град Твер, бе арестуван през юни 2013 г. на летището в Атланта, откъдето смятал да замине за Доминиканската република. Обвиненията срещу него бяха отправени още през 2011 г.

Бенделадж бе арестуван в Тайланд през януари 2013 г. и екстрадиран година по-късно в САЩ, където се призна за виновен по всичките 23 обвинения срещу него.

Панин, известен още под псевдонимите "Грибодемон" и "Хардеман", бе обвинен, че е създал вредоносната програма "Спай-ай", която позволява в автоматичен режим да се получава от чужди компютри информация за банкови сметки, номера на кредитни карти и ПИН-кодове.

Чрез тази програма, според следователите, група хакери от Източна Европа, арестувани през 2010 г., са успели да откраднат над 70 млн. долара от европейски компании и учреждения.

По данни на ФБР вирусът "Спай-ай" е бил внедрен в около 1,4 млн. компютри по цял свят, включително и САЩ. По този начин са били нанесени щети на над 250 финансови институции.

Алжирецът изпратил над 1 млн. инфектирани с вируса имейли до компютри в САЩ, заразявайки стотици хиляди от тях, се казва в съобщението на министерството.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини