Британската кралица на 90 години

    "Тя може да ми е баба, но освен това е и шефът" - този шеговит коментар на британския принц Уилям се отнася за кралица Елизабет II, която днес навършва 90 години, но не дава знак, че ще се оттегли.

    Спекулациите, че Елизабет ще отстъпи трона на сина си – принц Чарлс, започнаха още през 1991 г., когато тя навърши 65 години.

    Засега това не се е случило, а кралицата вече стана най-дълго управлявалият Великобритания монарх миналата година. Тогава тя подобри рекорда на пра-прабаба си Виктория.

    "Кралицата е феноменално енергична и силна и мисля, че това се дължи на факта, че още работи", коментира пред "Ройтерс" Ингрид Сюърд, главният редактор на списанието на короната Majesty.

    Макар да е ограничила официалните си пътувания в чужбина, близките ѝ твърдят, че само пълната неспособност да работи ще я спре от изпълнението на кралските задължения. Миналата година Елизабет е участвала в 341 ангажимента.

    Елизабет се качва на трона на 25 години след смъртта на баща си крал Джордж. Майка ѝ – кралица Елизабет I, живя до 101 години и се появяваше на публични места почти до смъртта си.

    Рожденият ден на кралицата се отбелязва два пъти: веднъж на истинската дата 21 април и "официално" на избрана дата през май или юни. Официалният рожден ден се насрочва в месеци, в които вероятността за хубаво време е по-висока, за да може армията да проведе традиционния си парад.

    Във видеото - архивни кадри от първото излъчено по телевизията обръщение към народа за Коледа.

    Източник: http://www.dnevnik.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини