86,6 млн. американци се местят в Канада, ако Тръмп стане президент (видео)

86.8 милиона американци твърдят, че биха емигрирали в Канада, ако Доналд Тръмп бъде избран за президент.

Това стана повод за интервю на американска медия с канадския премиер Джъстин Трюдо радващ се на изключителна популярност, както се вижда не само сред сънародниците си.

Трюдо напомня за подобните насторения сред американците когато за президентския пост се бяха кандидатирали Джордж Буш и Обама. Той обаче припомня, че избирането им не е довело до ръст на имиграцията.

Анкета проведена сред нюйоркчани разкрива интересни подробности.

Жена твърди, че би отишла в Канада, ако Трюдо и гаранитра статут на бежанец от Донлад Тръмп. Друга директно призовава премиера за помощ и добавя, че всички американци биха се преместили в Канада, защото там ще са в безопасност, щастливи и свободни.

Анкетираните припомнят и репликата на Джъстин Трюдо при стъпването му в длъжност, че в кабинета му има много жени, защото е 2016 и са категорични, че Америка трябва да последва примера на канадците. Някои стигат до там, че настояват границата между двете страни да бъде премахната и да има само една държава и един президент.

Трюдо твърди, че подобни заявления му дават огромна увереност.

“Хората сега осъзнават, че изборите са важни, изразяват позицията си. Тези, които не са се замисляли за изборите сега ща сигурни, че гласът им ще бъде чут, че ще бъде избрано правителство, което отговоря на техните изисквания и приоритети”, казва той.

Премиерът на Канада споделя и за трудностите по време на собствената им предизборна кампания. Били са изправени пред множество предизвикателства, но твърди, че Канада е страна, която успява да се справи, понякога дори по-добре от други държави, като залага на справедливостта и разнообразието, на които той гледа като на предимство, а не на слабост.

“Когато съберете хора от различни среди, но с еднакво желание за успех и постигане на добро бъдеще за себе си и съседите си, тогава започват да се случват добри неща”, казва Трюдо.

Не са много държавите, които могат да се сравняват с Канада що се отнася до имиграцията. 1 на всеки петима канадци не е роден в страната, а 1 на всеки 10 бежанци по света е заселен в Канада.

Но разнообразието не е довело до хаос, както много хора са се опасявали, е категоричен премиерът.

Това разнообразие се откриваме и в неговия кабинет, в който мъжете и жените са поравно.

Как ли би изглеждал светът, ако във всяко правителство по света съотношението мъже жени бе 50:50. Вероятно всички жители щяха да се чувстват уверени, че проблемите им ще бъдат забелязани и взети насериозно.

Трюдо оправдава решението си за по-разноборазен кабинет с великата мисъл на Албърт Айнщайн: Проблемът, който сами сме създали не може да бъде решен със същия начин на мислене, довел до появата на проблема. Нужен е нов подход, много по-разнороден, казва премиерът.

Ситуацията в Канада невинаги е била цветя и рози. През 90-те страната беше толкова разделена, че едва не се разпадна. Много канадци и в момента не подкрепят мултикултурализма. Според едно изследване около една трета от жителите в страната всъщност се обявяват за забрана на мюсюлманите - идея споделена първоначално от Доналд Тръмп.

Трюдо винаги се опитва да свежда нещата до отделната личност.

“Когато хората се замислят за продавача на улицата, на която живеят, когото виждат всеки ден си казват: не, не, не, той е страхотен, но ние подкрепяме идеята по принцип.”

За премиерът мъглавият страх, който хората изпитват е преувеличен от политиците, до известна степен и от медиите, но не е реален.

Той дава пример с противоречивото, но изключително популлярно предложение в Квебек да се забрани носенето на религиозни символи на държавните служители.

“Когато хората осъзнаят, че това ще изправи някои млада жена пред избора между работата и собствената и вяра, те си казват: не, не, не, ние не искахме това, не от това имаме нужда.”, казва той.

“Общество, което казва на жените, какво да носят на главите си – забрадка или никаб, не е свободно. Но не се ли отнася същото и за общество, което казва на жените, какво не бива да носят върху главите и лицата си”, пита Трюдо.

Отговорът на този въпрос, според него не е лесен, нужна е дискусия с разумни и уважителни доводи. Хората, които той срещал обаче били отворени и разумни.

Проблемът, казва премиерът е, че повечето политици днес избягват задълбочените, смислени разговори и предпочитат лозунгите, постерите и 10 секундните видеа.

“Тези които мечтаят да избягат в Канада, трябва да знаят, че същите проблеми са характерни и за нашата страна”, казва Трюдо.

Един от проблемите, с които страната трябва да се справя е скъсаната връзка с местното население. Хиляди жени и момичета са били убити или се водят изчезнали през последните няколко десетилетия. Децата, които растат в местните общонсти не се радват на същия достъп до образование или на добри резултати, както в други части на страната.

Според Трюдо има какво да се направи и по въпроса с феминизма, защото страната не е на водещите позиции в класацията за равенство при заплащането.

“Канада се справя много по-зле от други страни, включително такива, които не бихме заподозрели, че ще са по-добре от нас в това отношение”, казва той.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини