Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън триумфират в щата Ню Йорк

Доналд Тръмп в Републиканската партия и Хилъри Клинтън при демократите водят в първичните избори в щата Ню Йорк, сочат предварителни данни, цитирани от АП. Милиони американци гласуваха в големия северозападзен щат, в който изборните секции бяха затворени в 21 часа (04.00 днес по българско време).

Според екзитполовете и преброяването на част от бюлетините Хилъри Клинтън печели 58% от гласовете, срещу 42 на сто за нейния съперник Бърни Сандърс

В надпреварата за републиканската кандидат-президентска номинация Доналд Тръмп има 59,7 на сто, оставяйки далеч зад себе Джон Кейсик (25 на сто) и още по-назад – сенатора от Тексас Тед Круз, който в този етап е негов основен съперник.

И двете победи бяха предвидени в последните социологически проучвания, но преднината на фаворитите се очертава много по-голяма от очакваното.

„Победата на Клинтън прави почти математически невъзможно за Сандърс да й отнеме лидерството по брой делегати за националната конвенция на партията”, отбелязва „Вашингтон пост”.

При републиканците успехът на Тръмп го довежда по-близо до целта да си осигури преди тяхната конвенция необходимите за номинация 1237 делегатски гласа.

И за двамата фаворити вчерашният резултат донякъде има и стойността на „морална победа”. Клинтън печели след не особено убедителното си представяне в тв спор със Сандърс миналата седмица, в който пролича натрупаната нетърпимост между двамата. Дискусията достигна до лични нападки и на моменти до надвикване.

При републиканците ексцентричният милиардер триумфира, след като напоследък Круз спечели два щата... без гласуване. (Щатски конвенции осигуриха на сенатора делегатите от Колорадо и Уайоминг.)
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини