САЩ недоволни от правителството на Израел

Американският вицепрезидент Джо Байдън изрази „преобладаваща неудовлетвореност“ от израелското правителство и допълни, че продължащото системно разширяване на еврейските селища придвижва Израел към „опасната реалност на една държава“ и в грешна посока,съобщи в. „Джерусалем пост“.

Пред лобистка група във Вашингтон Байдън каза, че въпреки несъгласията с Израел за селищата или за ядрената сделка с Иран, САЩ имат задължението да подтикват Израел към решението за две държави за прекратяване конфликта между израелци и палестинци.

„Имаме огромно задължение, независимо от понякога преобладаващата неудовлетвореност от израелското правителство, да ги тласкаме, колкото можем, към това, което те знаят, че за тяхно добро е единственото решение - решението с две държави, докато в същото време сме абсолютен гарант за тяхната сигурност“, заяви Байдън, цитиран от БГНЕС.

Решението с две държави предвижда палестинска държава върху голяма част от Западния бряг и Ивицата Газа, земи, които Израел завоюва по време на войната от 1967 г. и израелска държава, която включва някои от селищата, построени от Израел на окупираните територии в замяна на договорена размяна на земи.

Байдън каза, че срещите му в последно време с израелския премиер Бенямин Нетаняху и с палестинския президент Махмуд Абас са го обезкуражили по отношение на перспективите за мир в настоящия момент. „В момента няма политическа воля сред израелци и палестинци за придвижване напред със сериозни преговори“, каза Байдън. „Доверието, което е необходимо и от двете страни за поемане на рискове за мир, е компроментирано", допълни той.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини