Сирийската опозиция прекрати преговорите в Женева

Сирийската опозиция прекратява временно официалното си участие в мирните преговори "в протест срещу влошаващата се ситуация на терена". В същото време нейни представители ще останат в Женева за неофициални дискусии. Това съобщи специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, цитиран от Ройтерс и БТА.

По думите му това е "техният начин да изразят недоволството и тревогата си от влошаването на хуманитарната ситуация и ситуацията със сигурността", особено в Северна Сирия. 

Висшият представител на сирийската опозиция в преговорите Мохамад Алуш каза, че "няма начин" тя да възобнови официалния диалог при ситуация на засилващи се военни действия и влошаване на хуманитарната обстановка. 

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама обсъдиха в "напрегнат разговор" ситуацията. Според Кремъл, двамата лидери са потвърдили ангажимента си да съдействат за укрепване на прекратяването на огъня в Сирия и за осигуряване на хуманитарен достъп до съответните райони. 

Путин е подчертал, че е необходимо умерената опозиция бързо да се разграничи от групировките "Ислямска държава" и "Джебхат ан нусра" и да се затвори границата между Сирия и Турция, "откъдето продължават да проникват бойци и доставки на оръжия за екстремистите". 

"Турско-сирийската граница остава отворена от хуманитарни съображения, категоричен е премиерът на Турция Ахмет Давутоглу, цитиран от тв канала "ХаберТюрк" и БГНЕС.

"Разговорите между двама ръководители на които да е било страни по повод Турция нямат стойност за нас. Те могат да си обсъждат каквото поискат, но що се отнася за Турция, последната дума е наша", каза той. 

"Турция държи тази граница отворена за бежанци от хуманитарни съображения. Светът трябва да благодари на Турция за това, а не да й иска сметка", добави той.

Френският президент Франсоа Оланд изрази безпокойство, че сирийските мирни преговори може да се сринат, и призова ключовите играчи да упражнят натиск, за да се увеличат шансовете за осъществяване на политически преход.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини