Заплаха е надвиснала над училищата и болниците в Афганистан

Все повече се увеличава заплахата за училищата и здравните заведения в Афганистан, заради нарастващото насилие в страната, което прави по-труден достъпа до образование и медицински грижи, съобщи в понеделник, Организацията на обединените нации, цитирана от Ройтерс.

Афганистанското правителство, което е подкрепяно от западните сили, продължава да води неуморна битка с талибаните, които успяха да се съвземат след войната през 2001 г., когато афганистанските сили, с подкрепата на САЩ, успяха да ги отблъснат и разгромят.

Международните дарители наляха милиарди долари във възстановяването на Афганистан, включително в образователни и здравни програми, но възобновяването на конфликта заплашва да подкопае усилията им, се казва в нов доклад на ООН.

Въпреки че преките нападения над учебни и здравни заведения са намалели в сравнение с предишни години, наблюдателите на ООН за констатирали 257 инцидента, свързани с конфликта през 2015 г., в сравнение с 130 през 2014 г.

"Неприемливо е учителите, лекарите и медицинските сестри да бъдат подложени на насилие или заплахи, неприемливо е училищата и здравните заведения да бъдат атакувани", заяви Николас Хайсъм, специален представител на генералния секретар на ООН за Афганистан, в изявление.

"Всички страни трябва да предприемат мерки за защита на образователните и здравните услуги в Афганистан", каза той.

Докладът показва, че 63-ма души - медицински персонал са били убити или ранени, а 66 са били отвлечени от талибаните през 2015 г.

Смъртните случаи и наранявания сред учители и други образователни работници са спаднали до 26 през 2015 г.

Според данните на ООН заплахите срещу медицински и образователни работници също са се увеличили драстично.

Насилието в страната е принудило повече от 369 училища да затворят врати миналата година, което е засегнало повече от 139 000 ученици и 600 учители, според доклада на ООН.

Източник: http://fakti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини