Предсрочни парламентарни избори в Македония на 5 юни

Председателят на македонския парламент насрочи предсрочни парламентарни избори на 5 юни, след като депутатите разпуснаха законодателния орган като част от постигнато с посредничеството на ЕС политическо споразумение между партиите, съобщава Ройтерс.

Днес се подписах под решение за свикване на предсрочни избори, които трябва да се проведат на 5 юни 2016 година”, каза Трайко Веляновски.

Вярвам, че всеки, който участва в изборния процес, ще допринесе на изборите да преминат в мирна и демократична атмосфера, и че всеки един от нас на 5 юни ще изпълни правото си на глас”, изтъкна той.

Разпускането на парламента беше очаквано, след като всички страни се съгласиха да се проведат предсрочни избори заради възникналата политическа криза в страната, предизвикана от обвинения към кабинета на премиера Никола Груевски за незаконно подслушване и злоупотреба с положение.

През 2015 година македонската опозиция разпространи направени от съюзници на тогавашния премиер Никола Груевски записи, които изобличават правителството в налагане на контрол над журналисти, съдии и манипулиране на изборите.

Първоначално изборите бяха запланувани за 24 април, но след като ЕС и САЩ изразиха безпокойството си по отношение на разпространявана информация за оказване на натиск и заплахи срещу гласоподаватели, вотът беше отложен.

В началото на седмицата в Македония възникна нова криза, след катопрезидентът на Македония Георге Иванов заяви, че прекратява всички разследвания срещу всички политици, заподозрени за участие в разразилия се миналата година скандал.

Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз Зоран Заев веднага реагира и призова президента Иванов да подаде оставка, подчертавайки, че решението за спиране на разследванията граничи с преврат.

Заев се обяви за протести. Последните няколко нощи в съседката бяха регистрирани сблъсъци

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини