В ООН изслушаха деветима кандидати за генерален секретар

В централата на ООН в Ню Йорк вчера приключиха първите изслушвания на кандидати за поста генерален секретар на световната организация, предадоха ДПА и БТА. Неофициалната процедура, която се реализира за първи път в 70-годишната история на ООН, започна във вторник, 12 април и зае общо 18 часа.

Деветимата кандидати, сред които е генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, отговаряха на въпроси на представители на страните членки на ООН в продължение на два часа всеки.

Изслушванията осигуряват публичен поглед над кандидатите за следващ административен ръководител на ООН. Досега висшият пост в организацията се определяше с тайни преговори и задкулисни сделки между петте постоянни членки на Съвета за сигурност, отбелязва ДПА.

Сегашният председател на Общото събрание на ООН, датчанинът Могенс Люкетофт ръководеше изслушванията. Той заяви, че е впечатлен от новата прозрачност въпреки скептицизма на някои страни членки, които се съмняват, че процедурата ще се отрази особено върху крайното решение.

"Установихме нов стандарт на прозрачност, който има потенциала да повлияе на крайния резултат в подбора на генералния секретар", каза Люкетофт.

Очаква се Съветът за сигурност да организира гласувания от юли и да препоръча на Общото събрание един кандидат за поста до края на септември.

Новият генерален секретар на ООН ще встъпи в длъжност на 1 януари 2017 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини