Държавният департамент: В България зле се отнасят към ромите

Отношението към ромите е посочено като проблем № 1 в областта на човешките права в България в доклад на Държавния департамент на САЩ, цитиран от БТА. Държавният департамент публикува традиционния си годишен обзор за състоянието на човешките права по света през 2015 година.

В частта за страната ни се казва: «Маргинализацията на ромското малцинство и обществената нетърпимост към него продължава да е най-належащият проблем в областта на човешките права в България».

Зависимост на медиите и корупция

Продължаващото влошаване на медийната среда и нарастването на корпоративната и политическа зависимост на средствата за масова информация също бяха проблематични миналата година, пише в документа, публикуван на сайта на американското външнополитическо ведомство.

Друг акцент е за корупцията. Тя «продължи да пречи на способностите на правителството и да подкопава доверието на обществото и на бизнеса в съдебната система и други правителствени институции».

В доклада е отбелязано «незаконното убийство на афганистански мигрант от български граничен полицай близо до границата с Турция на 15 октомври».

Държавният департамент на САЩ изброява още суровите условия в затворите и местата за задържане, полицейското насилие и дългите забавяния в работата на съдебната система.

Дискриминация по няколко линии

Има съобщения за религиозна дискриминация и тормоз в България, пише американското външнополитическо ведомство и споменава за антимюсюлмански демонстрации.

Докладът отчита още: слабости в процеса на интеграция на бежанците и политиките в тази област; изборни измами; насилие на полова основа и дискриминация срещу жените; насилие срещу деца; увеличаване на проявите на антисемитизъм в интернет; трафик на хора.

Други изброени проблеми са дискриминация срещу хората с увреждания, етническите малцинства и хората с нетрадиционна сексуална ориентация и обществена стигматизация на хората, заразени с вируса на СПИН.

Има освен това съобщения за детски труд и дискриминация срещу представители на малцинствата при наемането на работа, посочва Държавният департамент на САЩ.

Не е пропусната търговията с гласове 

Докладът отчита, че българското правителство е предприело стъпки за преследване и наказване на служители на силите за сигурност и други ведомства, които са извършили злоупотреби. Тези действия обаче бяха недостатъчни и безнаказаността бе проблем, се подчертава в документа.

Държавният департамент на САЩ отбелязва, че България е конституционна република, управлявана от свободно избран еднокамарен парламент. Наблюдатели заявиха, чепарламентарните избори през октомври 2014 г. са били в съответствие "с основните свободи на изразяване, сдружаване и събиране".

В същото време обаче те констатираха масови твърдения за купуване на гласове и използване на расистка, ксенофобска и подстрекателска реторика през цялата предизборна кампания, пише в доклада.

Гражданските власти в България поддържаха ефективен контрол върху силите за сигурност, отчита още Държавният департамент на САЩ.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини