Защо някои хора могат да консумират повече въглехидрати от други?

Представата, че въглехидратите са вредни може да бъде разбита с едно единствено изречение:

Всички зеленчуци и плодове са въглехидрати.
Затова всяка диета, която твърди, че трябва да изхвърлите напълно въглехидратите, или че те се отразяват зле на организма, е добре да преразгледа догмата и да вземе под внимание реалността и личните предпочитания.

Много малко популярни диети твърдят, че трябва да приемате повече въглехидрати. Но защо имат толкова лоша репутация ? Има огромна разлика между храни със здравословни качества и храни, помагащи за загубата на килограми. Всички храни се смилат по различен начин, почти всяка от тях би могла да е част от програма за отслабване.

Ето защо уважавани учени се подложиха на диета с тестени десертчета пълни с крем, за да докажат, че загубата на килограми може да се превърне в математическо уравнение.

Това не е призив да стартирате диета с вредни храни, по-скоро информация, която да ви помогне да открите баланса между храните, които харесвате (ориз и картофи например), вместо да се подлагате на изнервящи диети, от който непрекъснато чувствате глад и в крайна сметка изоставяте.

Да спрем с глупостите.

Не всички въглехидрати вредят.
В същото време определени видове въглехидрати ще попречат на желанитео ви да се чувствате и да изглеждате добре, особено когато не сте физически активни.

Въглехидратите са най-голямата заплаха за хората, чиито гени ги недолюбват. Част от тези хора са алергични към въглехидрати. Чувствителност към глутен, хранителни алергии и възпаления правят зърнените храни и хляба враг.

Дори и да не сте се сбълсквали с някои от горните проблеми, може да откриете, че когато приемате повече въглехидрати се чувствате подпухнали и напълнели – особено когато произходът на въглехидратите е захар, бонбони и множество преработени храни.

В същото време свръхреакцията към въглехидрати често е старичен ефект от неправилно подбрана диета.
Ето какво се случва с повечето хора на диета: те смятат, че въглехидратите са вредни, затова ги изхвърлят напълно от менюто си. В първите една – две седмици те отслабват, понякога с доста. Но загубата на мазнини е продължителен процес. Какво точно се случва ? Тялото ви отслабва – но това се дължи основно на загубата на вода, тъй като въглехидратите задържат вода. Гладът и раздразнението се засилват, нарушава с концентрацията, намалява енергията.

В крайна сметка не след дълго се връщате към въглехидратите, обикновено след 2 седмици. Това ви кара да се чувствате подути, теглото ви също може рязко да се промени.

Когато отново приемате въглехидрати, след период на въздържание, множество неща се случват с тялото ви. Запасите от въглехидрати се възстановяват и се връща водата в организма ви. Накрая вие си мислите: Ето въглехидратите са лоши. А това води до продължителена битка да прецените с какво да се храните, за да се чувствате добре.

Догматичния подход към въглехидратите пречи на разбирането ви, за това какво да консумирате и какво да избягвате.

Колко въглехидрати да приемате се определя от тялото ви.
Погрешно е да смятате, че високо въглехидратната диета не е подходяща, по същата причина не може да отпишете и изцяло протеиновата диета или тази залагаща на мазнини. Различните видове диети са полезни за различни хора. Как реагира тялото ви е по-скоро въпрос на физиология, отколкото на психология. Физиологията често се контролира от инсулина, който в основата си е хормон на съхранението.

Като цяло колкото по-малко мазнини съдържа тялото ви, толкова по-добра е инсулиновата ви чувствителност. Това означава, че може да приемате повече въглехидрати. Въпреки че инсулинът е важен за отслабването и цялостното ви здраве, това не е ситуация черно или бяло.

Ако имате склонност към инсулинова резистентност, това не означава, че не можете да отслабнете. Но трябва да подберете диетата си много внимателно. Ако сте по-чувствителни към инсулина, тялото ви ще реагира по-добре на високовъглехидратна диета. Ако сте по-малко чувствителни и страдате от резистентност е много по-вероятно въглехидратите да се отразят на фигурата ви.

За съжаление определянето нивата на инсулина не е лесен процес, нужни са кръвни изследвания. Винаги обаче може да проследите как тялото ви реагира на високовъглехидратни храни. Най-простия тест е да консумирате въглехидрати след тренировка и да установите как се чувствате след това – добре или подути ? Ако е второто чувствителността ви към инсулин не е от най-добрите, вероятно сте консумирали твърде много.

Най-добрият подход е да подберете диета, а след това да измервате теглото си на всеки 2-4 седмици, но не по-често.

Запомнете: отслабването не е магия.
ко мислите, че чувствителността ви към инсулин е добра, допустимо е 50% от хранителния ви режим да е от въглехидрати. Ако не сте убедени в това или наскоро сте качили килограми – започнете с диета, в която въглехидратите са около 20-30%.

Палео диетата дава резултата при много хора, но и тя не е магия. Вместо да забранява въглехидратите тя често се основава на ограничения прием на калории и се фокусира върху животниските протеини, зеленчуците и плодовете. Това със сигурност е рецепта за успех, но не е достатъчто за сваляне на килограми. Да не споменаваме, че ако приемате неограничени количества от коя да е храна, дори и да е полезна ще напълнеете.

По-големият проблем с отказа от въглехидрати е свързан с това, че тярбва да се откажете от храните, които обичате. Ако диетата изхвърля напълно любимите ви храни, това е предпоставка за провал. Изследване сочи, че десертът може да ви помогне да свалите килограми. Класически пример в това отношение: поставете любители на пастата на палео диета и се подгответе за крах.

Всички искаме да открием универсално решение, но често сме ставали свидетели как различни диети действат при различни хора. Трябва да престанем с обощенията, с които рискуваме на нанесем повече вреда.

В света съществуват множество неща, които науката не може да обясни и други, които все още не е доказала. Но когато учените достигнат до някаква истина, важно е да не я пренебрегваме.

Идеята, че всички въглехидрати са вредни, често се основава на емоциите и фолклора, вместо на научни доказателства.

Най-добрия пример е мета анализ сравняващ ефекта на висковъглехидратната диета и диетата с ниско съдържание на мазнини.

Диетата бедна на мазнини е малко по-ефективна за понижаване на холестерола и липопротеините с ниска плътност.

Нисковъглехидратната диета е по-ефективна за увеличаване нивата на липопротените с висока плътност и триглицеридите.

Нито една от двете диети не е надделяла над другата в намаляване на теглото, обиколката на талията, кръвното налягане, глюкозата и нивата на инсулин.

Липсата на големи различия е накарало учените да заключат, че и двата вида диети са подходящи за намаляване на теглото и подобряване на метаболитните рискови фактори. Едно от предимствата на този анализ е широкия му мащаб – той е взел под внимание 23 изследвания от различни държави с общ брой на участниците 2 788.

Нещо повече кухнята на някои от най-здравите нации в света се състои от храни богати на въглехидрати. Най-добрия пример са т.нар. Сини зони на дълголетието, в които продължителността на живота е най-висока, а хроничните и дегенеративни заболявания са на най-ниските си нива. Основен източник на енергия в тези зони са въглехидратите.

Не можем да пренебрегнем факта, че нисковъглехидратните диети са здравословни. Множество изследвания сочат, че те намаляват теглото, оформят тялото и му помагат да се пребори със заболяванията. Това, което трябва да се разбере е, че въглехидратите не са изцяло лоши, но и не носят само ползи за организма.

Това че въглехидратите не са непременно нездравословни не означава, че трябва да прекалите с тестените храни и газираните напитки. Трябва да следите кой е източника на въглехидратите. Най-добре е да си създадете диета с минимално количество цели и рафинирани храни. Залагайте повече на здравословните алтернативи – протеини, зеленчуци, плодове и по-малко на сладкиши, газирани напитки и паста.

Откриването на подходящата диета, може да отнеме време, но е важно да запомните, че е напълно допустимо тя да включва и въглехидрати. Някои от хранителните режими включват дори смятани за вредни храни - хляб, зърнени храни, ориз и десерти отвреме-навреме.

Около 80-90% от диетата ви трябва да се състои от полезни храни.

Последвайте съвета на един от най-големите специалисти в света: Приемът на въглехидрати трябва да е индивидуален и да е съобразен с личните ви предпочитания, толерантността, атлетичните и естетическите ви цели. Експериментирайте и бъдете търпеливи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини