ФБР разби защитите на iPhone и се отказва от делото срещу Apple

ФБР е успяло да разбие защитите на iPhone и да получи необходимата информация от телефона на единия от нападателите в Сан Бернардино. Това се е случило без помощта на Apple и агенцията се отказва от делото си срещу компанията, съобщава в. Financial Times.

Спорът между правителството на САЩ и Apple придоби неочаквано бързо развитие след като миналата седмица ФБР поиска отлагане на делото за 5-ти април. Аргументът на бюрото беше, че е получило информация за възможен начин да преодолее защитите на iPhone и иска да го провери.

ФБР не дава подробности дали въпросният метод е помогнал или е бил използван друг. Агенцията не коментира и дали информацията, която е намерена в телефона на нападателя, е от полза за разследването.

Въпреки края на конкретния спор между ФБР и Apple, дискусията за криптираните устройства продължава с пълна сила. В официално изявление, американският Департамент по правосъдие обяви, че "остава приоритет за правителството да осигури начин за органите на реда да получават ключова за разследванията дигитална информация или чрез съдействие от съответните фирми, или чрез съдебната система". Департаментът допълва, че ще продължава да търси съдействието както на компаниите, така и на "креативността на обществения и частния сектор".

Позицията на Apple остава доста остра. "От самото начало протестирахме срещу желанието на ФБР да накара Apple да вгради "задна врата" в iPhone, защото вярваме, че е грешно и ще направи опасен прецедент. В резултат от отказа на правителството, това не се случи. Това дело изобщо не трябваше да бъде завеждано", коментира компанията.

Все пак тя допълва, че ще продължава да съдейства на агенциите в рамките на закона. Apple отново заявява, че ще продължи да подобрява и засилва сигурността на устройства и услугите си. "Apple вярва дълбоко, че хората в САЩ и по света заслужават защита на информацията им, сигурност и неприкосновеност на личното пространство. Да се жертва едното заради другото единствено излага хората и държавите на по-голям риск", коментира още компанията. Тя допълва, че ще продължи да участва активно в дебата за криптирането и сигурността.
Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини