Откриха още доказателства за деветата планета в Слънчевата система

Съществува ли девета планета? Възможно е в Слънчевата система да има повече от 8 планети, и то не защото учените биха могли да върнат статута на Плутон.

През януари, изследователите Майк Браун и Константин Батигин допуснаха, че е възможно девета планета да обикаля във външния край на Слънчевата система. Те създадоха математически модел, който сочи, че е възможно отдалечена планета с размера на Нептун да влияе на орбитите на 6 по-малки обекта в Пояса на Кайпер.

“Подобно е на 6 часовникови стрелки, които се движат с различна скорост, когато ги погледнете те винаги са на предвиденото. Това не би трябвало да е случайно. Решихме, че има нещо, които формира тези орбити ”, казва Браун.

Браун и Батигин са открили още един от тези малки обекти и позицията му съвпада с предвидената от модела. Това е още едно доказателство за съществуването на девета планета.

Надпреварата при астрономите сега е да я открият и да имат възможност да я наблюдават пряко.

Ако деветата планета притежава характеристиките, които Браун и Батигин и приписват, няма да има място за дебат дали да бъде класифицирана като истинска планета.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини