Защо Интернет няма да спре на 24-ти март, или на която и да е друга дата

В мрежата се появиха публикации, които твърдят, че Интернет ще спре за 6 до 8 часа на 24-ти март т.г., заради "профилактика на сървърите". Това е една от тези теми, които разумните експерти дори не отделят време да прочетат, камо ли да коментират.

И все пак публикациите са категорични: Интернет ще спре, защото "за първи път от 20 години ще обновяват всичките сървъри". Звучи чудесно. След 20 години най-сетне някой се е сетил да обнови сървърите, които изграждат гръбнака на глобалната мрежа. При това наведнъж, защото явно просто няма по-разумен начин.

След това публикацията ни разяснява и как точно е изграден "интернетът". Според нея става дума за 13-те DNS сървъра, които са подсигурени от 259 сървъра с различни провайдъри. Те са направени така, че когато един аварира, друг да работи и да поема трафика и да не могат хакери да сринат любимия на всички интернет чрез блокиране на сървърите.

Вместо да дешифрираме всичко това, нека си обясним

какво е DNS и защо няма да спре на 24-ти март т.г. или на никоя друга дата, освен ако не се случи глобален катаклизъм.

Основната функция на DNS (Domain Name System) е да прави връзката между домейните, например dnevnik.bg, и IP адресите (числата с точки между тях) на сървърите, на които се намира дадения сайт. Ако нямаше DNS, трябваше да помним вместо имена на сайтове, техните IP адреси, както телефонните номера едно време. DNS е нещо като "телефонен указател" за компютрите и им помага да намират местоположението на даден сайт, когато потребителят въведе името му в браузъра си.

DNS root сървърите съхраняват тази информация в дистрибутирана база данни. Тоест информацията се съхранява на различни места. Основните DNS root сървъри действително са 13 и се ръководят от 12 независими организации, повечето американски. Всеки от тях има различна буква от английската азбука за свое име. Всеки има и множество копия, които техният оператор си е създал и които понякога са на различни континенти. По неофициални данни, общо DNS root сървърите са 576 към 17-ти март 2016 г., като броят им постоянно варира. Голямата част от тях работят чрез технологията anycast, която позволява информацията автоматично да се пренасочва от един сървър към друг на топографски принцип.

Броят на сървърите е толкова голям точно, за да не се стига до спиране на DNS дори и за миг. Докато едните сървъри се обновяват, другите работят. Няма никаква нужда или причина всички сървъри да бъдат спирани едновременно и това реално може да се случи само при глобален катаклизъм, когато отварянето на Facebook ще е последната грижа на когото и да е. Нелогично е да се мисли, че през 2016 г. интернет може да спре за нещо тривиално като софтуерен ъпдейт, особено след като той е разделен на толкова много модули и зони точно с цел да се гарантира постоянната му работа.

Освен това самите

DNS root сървъри не отговарят за маршрутизирането на интернет трафика.

Те просто отговарят на заявки, които получават от други DNS сървъри, каквито има безброй, и им показват кой домейн на кое IP отговаря. Много интернет доставчици имат собствени DNS сървъри, други използват под наем. Хостинг провайдърите често също имат свои DNS сървъри, както и по-големите корпорации, за които това улеснява връзката и комуникацията между вътрешните им мрежи и интернет.

Има и друго. Локалните DNS сървъри поддържат временни копия на регистрите (т.нар. кеш). Когато се въведе домейн в браузъра, той първо се проверява в DNS сървъра. Той от своя страна, търси информацията в DNS root сървърите на определен период от време - обикновено прави проверка веднъж на всеки 24 ч. до 48 ч. освен ако не получи изрична команда да го направи по-рано. Дори и бразузърите и компютрите пазят кеш на посетените страници. Тоест, дори и всички DNS root сървъри да спрат да работят едновременно, което е силно хипотетично, отново ще има копия от тази информация.

Интернет вече толкова вплетен в структурата на обществото, че е немислимо да бъде спрян. От него зависи не само да публикуваме селфи в Instagram, но и "тривиални" неща като финансови транзакции, системи за сигурност, комуникации и др. Освен това е и практически невъзможно интернет да бъде спрян. Той няма едно копче за изключване. Да, инфраструктурата му може да бъде сериозно увредена и това да затрудни комуникациите или да остави цели региони без връзка за определен период от време, но не и целия свят. Така че, ако на 24-ти случайно нямате интернет, то проблемът може да е от всичко друго, но не и заради DNS сървър, който е спрян за профилактика.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини