31 факти за рака на дебелото черво, които трябва да знаете

    Знаете ли, че ракът на дебелото черво е един от най-често срещаните видове рак и при мъжете, и при жените? Или че е вторият най-голям причинител на смъртни случаи в САЩ? Но най-важното- знаете ли, че той е лечим и прогнозите са изключително добри, ако бъде открит навреме? Ако досега не знаехте тези факти, е време да се запознаете с тях. Все повече и повече хора надделяват в битката с рака на дебелото черво благодарение на по-добро лечение и по-честия скрининг – изключително проста, но жизненоважна процедура.

    Ще ви запознаем с 31 важни факта, които всички трябва да знаем за рака на дебелото черво.

    1. Гените, фамилната история, възрастта, факторите на околната среда и начина на живот увеличават риска от развитие на рак на дебелото черво.

    2. Скрининговия тест за рак на дебелото черво е жизненоважен. Той позволява на лекарите да открият и отстранят полипите (малки образувания, които в последствие могат да се превърнат в злокачествени), както и да открият възможни тумори на дебелото черво на ранен етап, преди да са се появили някакви симптоми.

    3. Ако не бъдат лекувани, раковите клетки в дебелото черво могат да попаднат в здравите тъкани около тях и да се разпространят и в други части на тялото, особено черния дроб и белите дробове. След лечение, ракът може да се завърне отново.

    4. Определени фактори от начина на живот увеличават риска от рак на дебелото черво. Те включват: консумиране на богати на животински мазнини храни – особено червено и обработено месо, липса на физическа активност, затлъстяване, тютюнопушене и често употреба на алкохол.

    5. Ракът на дебелото черво е третият най-разпространен вид рак и вторият най-голям причинител на смъртни случаи и при мъжете, и при жените.

    6. Ракът на дебелото черво обикновено започва като полипи и се развива в рак за период от няколко години.

    7. Колоноскопията и отстраняването на подозрителни тъкани може да се извърши за ден. Отстраняването на тумора с минимално инвазивна операция може да се извърши също за ден или да наложи престой в болницата през нощта.

    8. Най-разпространените митове за операцията на дебелото черво включват убеждението, че тя винаги налага колостомия или че кара тумора да се разпространи. Нито едно от това не е вярно.

    9. По време на сигмоидоскопията лекарят търси полипи или признаци за рак в част от дебелото черво и ректума, като за целта използва тънка, гъвкава, куха светеща тръбичка, наречена сигмоидоскоп, в края и се намира миниатюрна видео камера.

    10. Случаите на рак на дебелото черво намаляха с 30% в САЩ през последните 10 години сред възрастните над 50 години. Най-големия спад е регистриран при хората над 65 години. Причината е в широко разпространения скрининг за рак на дебелото черво.

    11. Редовният скрининг за рак на дебелото черво трябва да започне на 50-годишна възраст и да включва изследване за наличието на кръв в изпражненията, сигмоидоскопия и колоноскопия. Скринингът трябва да продължи до 74-годишна възраст, като интревалите между процедурите зависят от метода.

    12. Около 20 до 25% от случаите на рак на дебелото черво са вследствие на фамилна обремененост.

    13. Над 20 милиона американци на възраст между 50 и 75 години никога не са си изследвали за рак на дебелото черво.

    14. Приблизително 5% или един на всеки 20 американци ще бъде диагностициран с рак на дебелото черво или ректума.

    15. Случаите на рак на дебелото черво са по-чести при чернокожите мъже и жени, а най-редки при азиатците и обитаващите тихоокеанския регион.

    16. Ефективните скрининг тестове за рак на дебелото черво включват изследване за наличието на кръв в изпражненията, сигмоидоскопия и колоноскопия. Стандартното лечение на рака на дебелото черво включва операция, химиотерапия, радиотерапия, радиочестотна аблация и прицелна терапия, в зависимост от фазата, размера и разположението на рака.

    17. Полипите и рака на дебелото черво в ранна фаза невинаги причиняват симптоми. Това означава, че някои хора може би имат полипи или рак на дебелото черво без да го осъзнават.

    18. Възрастта е просто цифра: един на всеки 10 диагностицирани с рак на дебелото черво е под 50-годишна възраст.

    19. Над половината от диагностицираните с рак на деболото черво нямат фамилна обремененост.

    20. Случаите на рак на дебелото черво се увеличават при възрастовата група над 50 години, те се характеризират и с повишена смъртност.

    21. Консултацията със специалист е важна. Регистрирано е забавяне в търсенето на помощ (заради липса на симптоми и грешно поставена първоначална диагноза) при 15 до 50% от новорегистрираните случаи.

    22. Препоръчителната възраст за извършване на скрининг трябва да бъде намалена. Съществуват достатъчно доказателства че тя трябва да бъде свалена до 40-годишна възраст при хората с повишен риск от заболяването.

    23. Сред хората на възраст между 50 и 75 години, един на всеки трима не спазва препоръчаната програма за скрининг за рак на дебелото черво.

    24. Сред хората, които е по-малко вероятно да се подложат на тестове за скрининг за рак на дебелото черво са латиноамериканците, хората на възраст между 50 и 64 години, мъжете, коренните жители на Америка и Аляска, хората от селските райони и тези с по-ниско образование и приходи.

    25. Над 60% от смъртните случаи вследствие на рак на дебелото черво, можеха да бъдат избегнати при редовен скрининг.

    26. Над 90% от хората диагностицирани с рак на дебелото черво, оцеляват над 5 години. След като заболяването се разпространи в околните тъкани случите на преживяемост в първите 5 години спада на 70%.

    27. Евреите с източноевропейски произход са по-застрашени от развитие на рак на дебелото черво.

    28. В момента в САЩ има над 1 милион души преживели рака на дебелото черво.

    29. Хората, чиито близки роднини (родители, братя и сестри или деца) са диагностицирани с рак на дебелото черво е 2-3 пъти по-вероятно също да заболеят в сравнение с хората без фамилна обремененост.

    30. Мъжете и жените от афро-американски произход е по-вероятно да развият рак на дебелото черво, при тях и преживяемостта е по-ниска. Регистрирани са около 20% повече случаи на заболяването и с 45% по-висока смъртност, в сравнение с бялата раса, азиатците, латиноамериканците и коренното населие на Америка.

    31. Ако сте диагностицирани с рак на дебелото черво, търсенето на второ мнение може да спаси живота ви. Някои болници бележат повече случаи на хора излекувани от заболяването.

    Фактите са изнесени от City of Hope, център за независими изследвания и лечение на рак, диабет и други смъртоносни заболявания. Един от едва 45-те центъра за комплексно лечение на рак, с висока оценка от Националния институт по онкологични заболявания в САЩ. Определени са за една от най-добрите болници за лечение на рак в Америка и са пионери в областта на трансплантацията на костен мозък, диабет и в разработването на редица революционни лекарства за лечение на рак.

    Март бе обявен за месец за борба с рака на дебелото черво. В тази връзка Световната здравна организация оповести, че случаите на това заболяване и смъртността в световен мащаб нарастват. 1,4 милиона са новорегистрираните случаи през 2012, 694 000 е броят на смъртните случаи за същия период. Диагностицираните с рак на дебелото черво аа се увеличили 10 пъти в глобален мащаб. Най-много заболели има в Австралия, Нова Зеландия, Европа и Северна Америка, а най-малко в Африка и южната част на Централна Азия. Фактори в развитието на заболяването са диетата и ниския социален статус, липсата на физическа активност, тютюнопушенето и затлъстяването.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини