10 полезни съвета за по-добро заснемане на видео със смартфон

През последните години, смартфоните предлагат все по-добри резултати при запис на видео. Разбира се, ако искате вашите видео клипове да изглеждат страхотно, ще имате нужда от скъп модел поддържащ запис на 4K видео.

По-евтините устройства обаче също могат да предложат прилично качество на заснетите видео клипове, което ще удовлетвори повечето потребители. Независимо от това какъв модел смартфон притежавате, има някои общи съвети, които според  Tech Radar трябва да се вземат предвид. Ето кои са те:

1. Снимайте хоризонтално, а не вертикално

Ако искате хората да могат да гледат видеото ви на цял екран на компютъра или телевизора си, дръжте вашия смартфон хоризонтално, когато снимате.

2. Дръжте смартфона си стабилно

Вашият смартфон е малък и лек, но не се изкушавайте да го държите с една ръка. Използвайте и двете си ръце, като притискате лактите в тялото си за допълнителна стабилност.  

3. Използвайте класически композиции

Както при снимките, така и при заснемането на видео може да се възползвате от правилото на третините. Някои телефони ви позволяват да активирате решетка в приложението за камерата. За съжаление обаче, това не винаги работи в режим за видео заснемане.

4. Накарайте светлината да работи за вас

Светлината може да бъде ваш приятел или враг, когато снимате видео. Ето защо е изключително важно да се научите как да се възползвате от наличната светлина. Когато сте навън, се опитайте да намерите позиция, където слънцето равномерно огрява сцената, която искате да запишете.

5. Помислете за посланието, което искате да придадете с вашето видео

Всяко видео носи някакво послание. Решете какво точно искате да покажете и разкажете на вашите зрители и се опитайте да им го внушите по най-ясния начин. Помислете какво е добре да добавите към историята си, за да се разбере тя от всеки.

6. Настройте ръчно експозицията и фокуса

Не всички приложения за смартфони позволяват това, но се опитайте чрез натискане и задържане на пръст върху екрана да активирате функцията AE/AF Lock. Когато използвате смартфон, най-важното е да заключите експозицията (автоматична експонация), защото не е добре смартфонът ви да променя експозицията, докато снимате. Ръчното настройване на фокуса е страхотно, когато искате да се доближите до един обект, и вие трябва да кажете на камерата да се фокусира върху определена площ.

7. Запишете добро аудио

Лошото качество на звука може да съсипе вашето видео. Ако вашият смартфон не прави добро аудио или сте снимали навън при ветровито време, по-добре изтрийте напълно звука от вашето видео.

8. Използвайте допълнителни аксесоари

Много по-добри резултати може да получите ако използвате правилните аксесоари. За да изберете точния аксесоар обаче трябва да сте наясно какво искате да постигнете. Така например ако ще правите статични снимки ще имате нужда от статив за смартфон, а ако установите, че аудиото е с лошо качество във всички ваши видеоклипове помислете да инвестирате в Rode SmartLav микрофон.

9. Осъзнайте какво можете и какво не

Преди да започнете да снимате е добре да осъзнавате какви са ограниченията пред вас. Проверете размера на наличната памет и живота на батерията. Смартфоните не разполагат с варио обективи, а цифровите функции за увеличение ще доведат до намаляване на качеството на изображението, така че винаги търсете позиция, в която вие сте достатъчно близо до вашия обект.

10. Редактирайте

Софтуерът за редактиране на видео отваря повече възможности пред вас и не е разумно да не се възползвате от тях.

Източник: digital.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини